karlovac

Otvorena izložba 'Tranzicija' akademskog kipara Vitra Drinkovića u Galeriji Zilik

20.03.2023 u 11:35

Bionic
Reading

U karlovačkoj Galeriji Zilik u subotu je otvorena novomedijska izložba 'Tranzicija' akademskog kipara Vitra Drinkovića, a izložene su interaktivne instalacije 'Hearst Tube', 'Emoticoin', Zoom te 3D simulaciju 'Nemir'.

Drinkovićevom izložbom u galeriji ZILIK počinje ovogodišnji program Nova kultura_Hibridni grad .023.

Koncept "Tranzicija" sastoji se od nekoliko segmenata - umjetničkih radova, potaknutih globalnim promjenama u društvu. Baziraju se na tranziciji prema digitalnoj i 3D tehnologiji i razmatraju granice stvarnog svijeta i virtualnosti.

Izložene su interaktivne instalacije "Hearst Tube", "Emoticoin" na temu kripto tehnologije, Zoom na temu straha od covida i potresa, te 3D simulaciju "Nemir", na temu stresa.

Predstavljajući autora, predsjednik Udruge Ka-Matrix koja je organizirala izložbu, Denis Mikšić rekao je kako su Drinkovićevi radovi "sjecište tehnologije, znanosti i umjetnosti, kroz stvaranje interaktivnih naprava, izuma i instalacija, a sve kao posrednici u komunikaciji među ljudima".

"Hearst Tube" uređaj prenosi otkucaje srca do dvije osobe u izložbeni prostor u realnom vremenu, istražuje međusobnu povezanost kroz jednostavan biološki proces, jer otkucaji srca svaku fiziološku i psihičku promjenu čine trenutnom, vidljivom, a eksperimentirajući sa sučeljem tehnologije i biologije dobije se novi način komunikacije i percepcije.

"Emoticoin" je inspiriran blockchain / NFT / kripto tehnologijom, jer umjetnik smatra da emocije uvelike utječu na trgovinu kriptovalutama, da je tu i manipulacija emocijama prosječnog ulagača, te se ovim radom istražuje mogu li ljudske emocije direktno utjecati na vrijednost imaginarne kripto valute.

3D simulacija "Nemir" ilustira nemogućnost odmora, odmaka od problema i stalnu izloženost stresu.

ZOOM je interaktivna instalacija koja utjelovljuje strahove građana u vremenu korona – krize i potresa, od zdravstvenog stanja do ekonomske neizvjesnosti i psihoze u društvu.

Vitar Drinković (Zagreb, 1983.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te se usavršavao na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u i u Londonu na Metropolitan University. Imao je 25 samostalnih i 59 skupnih izložbi u 11 zemalja, osam njegovih skulptura izloženo je u javnom prostoru, sudjelovao je na 14 umjetničkih radionica te je dobitnik više nagrada i priznanja. Član je HDLU-a I HZSU-a.

"Volim istraživati život i svijet na ovaj način kroz spoj umjetnosti i tehnologije, tako da mogu prihvatiti da to jest konceptualizam, ali ne samo akcija već i razmišljanje i rad, a onda se kroz produkciju još iskristaliziraju ideje, što to sve znači", rekao je Drinković. Naglasio je da ti radovi iskazuju njegovu i našu stvarnost, egzistenciju kakva jest, uz sve informacije oko nas, pa je rezultat koliko jednostavan, toliko i širok.

Danas prikazani radovi nastali su unutar jedne do dvije godine i prikazani su na nekoliko izložbi u Hrvatskoj.