od 10. studenoga do 4. prosinca

Izložba Nike Radić 'Brojat ću od deset do jedan' u Galeriji Josip Račić

10.11.2022 u 10:24

Bionic
Reading

Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 10. studenoga do 4. prosinca u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić predstavlja izložbu akademske kiparice Nike Radić 'Brojat ću od deset do jedan'

Izložbeni postav uz nove umjetničine radove prikazuje svojevrstan presjek njezinog stvaralaštva koje se u posljednjih pet godina odvija na polju interpersonalne komunikacije, s naglaskom na psihoterapijskoj praksi hipnoze, ističe se u najavi.

Po riječima kustosa izložbe Klaudija Štefančića, u isto vrijeme u kojem ukazuje na strukturalne greške u umjetničkoj komunikaciji, nedvosmisleno ih povezujući sa sličnim problemima u društvu, umjetnica naglašava i situacije u kojima vjerojatnost međusobnog sporazumijevanja može biti veća.

"To su situacije, a ukazuje na njih i ova izložba, u kojima dominira bihevioralna komunikacija, bilo da je riječ o psihoterapijskom transferu, gestualnim znakovima, psihosomatskim procesima i slično", ustvrdio je u predgovoru.

O umjetnici:

Nika Radić (Zagreb, 1968.) završila je studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u rodnom gradu, a povijest umjetnosti na sveučilištu u Beču.

U svojim video radovima, instalacijama i fotografijama bavi se temom društvene komunikacije, dok je o načinima na koji umjetnost participira u različitim oblicima komunikacije objavljivala tekstove u međunarodnim knjigama i časopisima.

Izlagala je na više od 200 samostalnih i skupnih izložbi.