do 7. svibnja

Otvorena izložba fotografija satelitskih snimaka 'Pogled u dubinu'

23.03.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Izložba fotografija satelitskih snimaka 'Pogled u dubinu', koja promiče koncept održivosti pokazujući kako klimatske i društvene promjene viđene iz svemira transformiraju našu Zemlju, otvorena je u danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

"Snimke služe za promatranje Zemlje u svrhu prevencije prirodnih katastrofa, ali i korištenje u znanstvene i komercijalne svrhe, pribavljanje podataka na globalnoj razini za različite upotrebe, hitne situacije, zaštitu šuma i prirodnih staništa, za istraživanje prirodnih resursa, upravljanje poljoprivredom", rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić.

Fotografije izložene u sklopu stalnog postava podijeljene u četiri teme - poljoprivreda, grad, klimatske promjene i voda, a dolaze sa svih krajeva svijeta. "One pokazuju kako čovjek svojim djelovanjem, izgradnjom gradova i kultiviranjem poljoprivrednih zemljišta mijenja Zemlju, a sve to ima svoje posljedice", dodala je.

Snimljene su umjetnim satelitima COSMO-SkyMed, sustavu od pet radarskih satelita za promatranje Zemlje, koji koristi najnoviju tehnologiju i radarske senzore visokih rezolucija za dan i noć, neovisno o meteorološkim uvjetima. Prikupljene su iz baze podataka Telespazia/eGEOS i Talijanske svemirske agencije.

Izložbu je producirala Talijanska svemirska agencija u povodu Drugog talijanskog nacionalnog dana svemira, a posljednjih mjeseci gostuje diljem svijeta posredstvom talijanskih diplomatskih predstavništava i suradnika.

  • +10
Otvorena izložba fotografija satelitskih snimaka 'Pogled u dubinu' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco rekao je da je Italija vrlo napredna u svemirskoj tehnologiji, a COSMO-SkyMed je najnapredniji unutar nje, podsjetivši na uspješnu dosadašnju suradnju s Tehničkim muzejem Nikola Tesla kao "prestižnom znanstvenom i kulturnom institucijom".

Izložbu je priredio Filippo Maggia, a u zagrebačkom izdanju uz Tehnički muzej pripremili su je Veleposlanstvo Italije u Hrvatskoj i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

Postavljena je nakon što je u prosincu bila otvorena u Rijeci, a može se razgledati do 7. svibnja.