MUO

Otvorena izložba Aleksandra Rodčenka 'Revolucija u fotografiji'

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2019 09:37
  • Objavljeno 17.06.2019 u 21:22
AMO Moskovsko automobilsko društvo, Proizvodnja kamiona Br.1.1929. Moskva, 1929.

AMO Moskovsko automobilsko društvo, Proizvodnja kamiona Br.1.1929. Moskva, 1929.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: © A. Rodchenko – V. Stepanova Archive/ Multimedia Art Museum, Moscow

Izložba jednog od najvažnijih predstavnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka 'Revolucija u fotografiji' otvorena je u sklopu programa Dana Moskve u Zagrebu, u ponedjeljak u Muzeju za umjetnost i obrt

Zamjenik ravnateljice Multimedijskoga umjetničkog muzeja u Moskvi Sergej Burasovski istaknuo je kako je Rodčenko bio jedan od glavnih pokretača kreativnih ideja i nositelj duhovne aure vremena. Slikarstvo, dizajn, kazalište, film, tipografija i fotografija, naglasio je, područja su koje je transformirao njegov talent te im otvorio nove putove razvoja.

Kao mišlju vodiljom svoje estetike Radčenko 1924. stupa na fotografsku pozornicu sa sloganom 'naša dužnost je eksperimentirati', napomenuo je. U fotografiju se uvodi konceptualno razmišljanje, istaknuo je Burasovski dodavši kako umjesto odraza stvarnosti, fotografija postaje sredstvom vizualnoga predstavljanja dinamičnih intelektualnih konstrukcija.

Ocijenio je kako je Rodčenko uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Njegove metode širile su se brzo, koristili su ih učenici i njegovi istomišljenici, ali i estetski i politički rivali, napomenuo je. Dodao je i kako je njegova metoda uključivala dijagonalnu kompoziciju i perspektivna kraćenja.

No, sama njezina primjena nije jamčila umjetničku dimenziju rada. Rodčenkove fotografske metode bile su i osporavane, ne samo i ne toliko zbog formalnih elemenata zbog kojih je bio oštro kritiziran, već i zbog romantičarskih značajki koje je njegov rad imao još u studentskim danima.

  • +4
  • +1

Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: © A. Rodchenko – V. Stepanova Archive/ Multimedia Art Museum, Moscow

Zastupao je, smatra, snažan utopistički stav vjerujući u mogućnost pozitivne promjene svijeta i čovječanstva. Pisao je i manifeste o tome kakvi bi fotografija i život trebali biti nakon transformacije prema konstruktivističkim umjetničkim načelima dodao je.

Više od 150 fotografskih radova A. Rodčenka

Kustosica za izložbe MUO-a Adriana Prlić naglasila je kako izložba prvi put predstavlja hrvatskoj javnosti više od 150 fotografskih radova Aleksandra Rodčenka. Ocijenila je kako se radi o jednom od najznačajnijih europskih fotografa i umjetnika uopće te dodala kako je izložba rezultat međuinstitucionalne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi.

Aleksandar Mihailovič Rodčenko (1891.-1956.) ruski je umjetnik poznat kao jedan od osnivača konstruktivizma i ruske škole dizajna. Bio je jedan od najaktivnija pripadnika konstruktivističkoga i produktivičkog pokreta, koji su nastali nakon ruske revolucije.

Bavio se slikanjem i grafičkim dizajnom prije nego što se okrenuo fotografiji i fotomontaži. Izložbu 'Revolucija u fotografiji' u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nazočnosti ruskoga veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova. Izložba je otvorena je do 8. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!