DOLAC 8

Otvoren stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke

19.11.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Centar za ženske studije predstavio je program osmih po redu Dana Marije Jurić Zagorke 2014. i otvorio stalni postav u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, čiji su autori Željko Kovačić, arhitekt i Lana Kovačić, dizajnerica interijera, priopćili su iz Centra.

Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije i Ana Pavlić, voditeljica Programa Dani Marije Jurić Zagorke predstavile su ovogodišnji znanstveni skup pod nazivom Intimno građanstvo – obitelj, brak, spolnost i zakon u povijesnoj i suvremenoj perspektivi koji započinje u četvrtak 20. studenoga, panelom Suvremena feministička kritika građanstva, ženskog reproduktivnog rada pod okriljem akumulacije kapitala i institucije braka/obitelj. Na panelu sudjeluju Ankica Čakardić, Adriana Zaharijević i Jelena Petrović u KIC-u, Preradovićeva 5, s početkom u 18.00 sati.

Izvedbom performansa Srđana Sandića Ženski pozdrav Matošu, po ideji Jasminke Pešut, program se nastavlja šetnjom od spomenika Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici do spomenika A.G.Matošu. U performansu sudjeluju Mirna Pezelj, Josipa Tukara, Vesna Barilar, Manuela Zlatar, Petra Težak i Srđan Sandić.

RTL Autor: RTL

U petak i subotu, 21.-22. studenoga 2014. nastavljaju s izlaganjima na međunarodnom znanstvenom skupu na kojem će sudjelovati tridesetak izlagateljica/a u Centru za ženske studije/Memorijanom stanu M.J. Zagorke, Dolac 8.

Tom prilikom predstavit ćemo i Zbornik radova s književno-znanstvenih skupova Dana 2012. i 2013. kao i multidisciplinarni larp projekt „Astra“ temeljen na životu i radu Marije Jurić Zagorke.

Slavica Jakobović Fribec zatvorit će Dane Šetnjom Zagorkinim tragom po Zagrebu u nedjelju, 23. prosinca okupljanjem kod spomenika banu Jelačiću u 11.00 sati.

Dani Marije Jurić Zagorke 2014. su simbolično započeli dodjelom Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike. Prosudbena komisija Centra za ženske studije (u sastavu dr.sc. Aleksandra Čizmešija, dr.sc. Dubravka Crnojević Carić i dr.sc. Ivana Radačić) odlučila je dodijeliti nagrade sljedećim studenticama i studentima: prvu nagradu Katarini Krolo, studentici kroatistike i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, za rad Žensko pismo, rodni identiteti i autobiografičnosti u izabranim romanima hrvatske novije književnosti (mentorica doc. dr. sc. Suzana Coha), drugu nagradu Ani Zbiljski, studentici povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za rad Rodno iskustvo i svakodnevica žena u prvoj polovici 18.stoljeća u Banskoj Hrvatskoj u svjetlu inkvizicijskih spisa (mentorica dr.sc. Zrinka Blažević), a treću nagradu dijele Jelena Havoić, studentica germanistike i nederlandistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s radom Rodne razlike u hrvatskom i nizozemskom jeziku (mentor doc.dr.sc. Slađan Turković) i Tomislav Krišto i Stjepan Srhoj, studenti poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s radom Poticanje ženskog poduzetništva – trebaju li studentice drugačiji pristup? (mentorica dr.sc. Ružica Brečić).