dodijeljene glavne nagrade

Otvoren 57. Venecijanski bijenale

13.05.2017 u 15:52

Bionic
Reading

Otvorena je međunarodna izložba vizualnih umjetnosti, 57. Venecijanski bijenale. Očekuje se da će ga do zatvaranja u studenome obići čak pola milijuna posjetitelja

Dvije glavne nagrade na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, osvojili su Nijemci. Njemački paviljon, koji je izradila 39-godišnja Anne Imhof iz Frankfurta i koji istražuje aspekte njemačke povijesti, dobio je Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon, objavio je ocjenjivački sud.

  • +17
Pripreme za 57. Venecijanski bijenale Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Franz Erhard Walther, iz Fulde u središnjoj Njemačkoj, dobio je Zlatnog lava za najboljeg umjetnika. Na bijenalu svoje radove izlaže oko 120 umjetnika iz 51 zemlje.

Ovogodišnji 57. bijenale otvoren je u subotu, 13. svibnja, a traje do 26. studenoga. Na njemu nastupa više od 80 zemalja koje se predstavljaju u nacionalnim paviljonima, a njegova je tema 'Viva Arte Viva' – 'Izložba za umjetnike i o umjetnicima'.

Hrvatski nacionalni paviljon koji predstavlja dvije suvremene hrvatske umjetničke pozicije objedinjene pod nazivom 'Horizont očekivanja' predstavljen je dan prije svečanog otvorenja, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost kontinuiteta sudjelovanja Republike Hrvatske na tom najdugovječnijem i međunarodno najvidljivijem mjestu globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara te dodala kako Ministarstvo kulture ovom projektu posvećuje posebnu pozornost.

Izrazila je i veliko zadovoljstvo uvrštavanjem radova Mladena Stilinovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, na središnju izložbu Bijenala.