Počinje filmska magija

Otvoren 25. Sarajevo Film Festival, pred publikom više od 270 filmova

17.08.2019 u 08:52

Bionic
Reading

Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma 'Sin' u petak je otvoren jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF), filmska smotra koja je odavno dobila epitet najznačajnije u regiji zbog sustavnog promicanja filmskog stvaralaštva i kreativnih mladih redatelja, scenarista i glumaca

Ovogodišnji SFF bit će najveći po broju prikazanih naslova jer će publika u narednih sedam dana koliko traje festival imati prigodu vidjeti 270 filmova iz 56 zemalja u okviru 18 različitih programa.

'Ovo je i po broju filmova i po broju gostiju najveći festival u ovih 25 godina. Ponosni smo što ove godine imamo listu od desetak najprestižnijih svjetskih redatelja koji će doći ne samo kako bi prikazali filmove nego i kako bi održali masterclass, predavanje ili se sastali s redateljima iz jugoistočne Europe', kazao je osnivač i direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Među zvučnim imenima koja će se pojaviti na 25. SFF-u su meksički redatelj i višestruki oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu te poljski redatelj Pawel Pawlikovski.

Obojici će ove godine biti uručena nagrada 'Počasno srce Sarajeva'. Meksički glumac Gael Garcia Bernalu najveća je glumačka zvijezda koja će se ovoga puta pojaviti na crvenom tepihu SFF-a.

Za najbolji igrani film šire regije natjecat će se devet ostvarenja među kojima je i film otvaranja festivala 'Sin' redateljice Ines Tanović koji je nastao u bosanskohercegovačko-hrvatsko-rumunjsko-slovensko-crnogorskoj koprodukciji.

Ta priča o odrastanju dječaka Armana problematizira cijeli niz otvorenih pitanja s kojima se suočava suvremeno bosanskohercegovačko društvo, uključujući odnos prema islamskom radikalizmu kroz prizmu fenomena mladih ljudi koji postaju gorljivim zagovornicima terorističkih organizacija poput Islamske države.

Redateljica Tanović kojoj je ovo drugi igrani film kazala je na konferenciji za novinare kako je pokušala propitati vrijednosti na kojima mlade osobe danas odrastaju.

'Dečko koji se pridružuje IS-u je tu da shvatimo da takve odluke nisu uvijek ideološke prirode već da je neku djecu koja se bore za svoju egzistenciju lako prevarati i namamiti', kazala je Tanović.

U filmu igraju Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić i Hamza Ajdinović.

SVEČANO OTVORENJE

Počeo 25. Sarajevo Film Festival: Na crvenom tepihu blistale i naše zvijezde

Pogledaj galeriju

Ove godine nema igranih filmova koji bi se natjecali za 'Srce Sarajeva' no zato su Rumunjska i Bugarska zastupljene s po dva ostvarenja a tu su i filmovi iz Gruzije, Turske i Albanije.

Direktor SFF-a Purivatra pojasnio je kako filmova iz Hrvatske kao ni iz Srbije nema na ovogodišnjem festivalu jednostavno stoga što su druge kinematografije regije ponudile kvalitetnija ostvarenja a istodobno su se neki afirmirani autori iz Hrvatske poput Bobe Jelčića odlučili svoje filmove kandidirati na festivale 'A' kategorije što Sarajevo nije.

No zato će u utrci za nagradu u kategoriji kratkog filma biti 'Tina' hrvatske redateljice Dubravke Turić.

Za najbolji dokumentarac natjecat će se hrvatski filmovi 'Da je meni ono što mi nije' redateljice Višnje Skorin i 'Još jedan odlazak' u režiji Renate Poljak.

Dva hrvatska ostvarenja zastupljena su i u natjecateljskom programu za najbolji studentski film. To su "Groblje slonova" čiji režiju potpisuje Filip Mojzeš te 'Šihta' Damira Markovine.