U VARAŽDINU

Otkrivanjem ploče Slavku Brankovu započeo još jedan Trash Film Festival

04.09.2019 u 20:37

Bionic
Reading

Na otvorenju 14. Trash film festivala, koji će se u održavati do nedjelje, u Varaždinu je na 'Walk of Fame', u Uskoj ulici, otkrivena ploča posvećena varaždinskom glumcu Slavku Brankovu, najpoznatijem po ulozi Crnog Jacka iz popularnih 'Smogovaca'

Ovogodišnji Trash Film Festival ističe se po čak 1500 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, a u službenoj konkurenciji u tri dana, od četvrtka do subote, bit će prikazana 64 filma i to u četiri kategorije - akcijski, borilački, horor i SF. Uz četiri 'Zlatne motorke' po kategorijama i prema odluci žirija, petu će dodijeliti publika zadnjeg dana festivala.

U žiriju ovogodišnjeg festivala su redatelji Predrag Ličina i Damir Mađarić te medijska pedagoginja Dubravka Kalinić Lebinec, jedna od osnivačica varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

  • +2
Trash film festival Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Ovogodišnji festival specifičan je po izuzetnom uratku udruge Trash, odnosno najnovijem blockbusteru koji je potpuno drugačiji od svih ovih 14 koje smo imali prilike vidjeti i po programu koji smo pripremili ove godine. Ovaj put je naglasak na naše domaće izvođače iz Varaždina i naravno Hrvatske i poseban je po tome jer imamo jako dobar filmski žiri ove godine', istaknuo je na otvorenju direktor Trash film festivala Slobodan Runjak posebno izdvojivši Varaždinca koji je dobio ploču u varaždinskom Walk of Fameu, umjetnika i glumca Slavka Brankova.

Runjak je ocijenio da je to jedan od rijetkih festivala u Europi i specifičan, festival niskobudžetnih filmova gdje svatko ima priliku pokazati svoj filmski uradak. Kazao je kako je dovoljno imati solidan mobitel i snimiti film u jednoj od četiri kategorije zastupljene na festivalu.

'Ove godine je izbor super, napravili smo blok od 60-ak filmova koji će se prikazivati u sklopu festivala i iskoristio bih priliku da pozovem građane jer ne radimo festival samo za filmoljupce nego i za sve građane i da se na neki način odužimo gradu', rekao je selektor festivala Ante Magaš i naglasio kako bi volio da što više ljudi dođe jer upravo taj niskobudžetni izričaj dozvoljava da se vidi ljudskost u redatelju, a time i povezivanje s umjetničkim djelom.