nagradnjače

Osvojite knjigu 'Cvijeće'

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 12.10.2018 09:49
  • Objavljeno 09.10.2018 u 10:06
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Alfonso Cruz će predstaviti svoj roman Cvijeće, u izdanju Naklade Ljevak, u Zagrebu 13.10. u Booksi, u 19.00 sati u sklopu projekta Europea - gostovanja europskih autora 2018. S autorom će razgovarati književnica Ivana Bodrožić, te prevoditelj Dean Trdak

Riječ je o izvrsnom romanu jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika. Pridružite nam se na ovom zanimljivom susretu!

Afonso Cruz, autor nagrađivanog remek-djela Kokoschkina lutka (Naklada Ljevak, 2015.), u romanu Cvijeće nastavlja u sličnom stilu: radnja se odvija kroz nekoliko isprepletenih priča koje se na kraju spajaju u složenu cjelinu.

Tema romana Cvijeće je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni lik je gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca. Zna sve o glazbi, ali ne sjeća se da je ikada vodio ljubav. Pripovjedač knjige, cinični novinar nezadovoljan životnom rutinom, pokušava Ulmeu pomoći vratiti izgubljeno emocionalno pamćenje. Ali ta zadaća nije nimalo laka jer odgovor na pitanje tko smo ovisi o osobi koju pitamo: netko kome se ne sviđamo, za nas će reći da smo grozni, dok će onaj tko nas obožava tvrditi da smo sveci.

Osim dirljive priče o ljubavi i svojevrsne 'psihologije pamćenja', roman Cvijeće Afonsa Cruza je i snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima - malih stvari koje ostaju u našem sjećanju. Riječ je o izvrsnom romanu jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-22340-cvijece-tu

Čitateljima tportala darujemo 2 primjerka knjige 'Cvijeće', a dobitnici su Marija Štimac i Jasminka Draženović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!