Zadie Smith

Osvojite briljantan roman 'Vrijeme swinga'

14.10.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Zadie Smith, koja se proslavila Bijelim zubima, napisala je ponovno briljantan roman, čije su protagonistice dvije tamnopute prijateljice koje odrastaju u miješanim obiteljima u siromašnom predgrađu Londona

Obje žele biti plesačice, ali samo je Tracey talentirana za ples. Njezina prijateljica, neimenovana pripovjedačica romana u 1. licu, u svemu slijedi Tracey kao uzor, ali u biti ima jasno definirane stavove. To blisko i zamršeno prijateljstvo naglo se prekida u njihovim dvadesetima, ali oblikuje ih za cijeli život. Tracey uspijeva doći do pozornice, no završava ondje gdje je i počela, dok njezina prijateljica postaje osobna pomoćnica pop-zvijezde i iz prve ruke saznaje kako živi onaj mali postotak privilegiranih. Kad pjevačicu obuzmu filantropske ambicije, priča se iz Londona i New Yorka premješta u zapadnu Afriku gdje ona gradi školu za djevojčice. Tamo turisti dolaze razgledavati nekadašnja skupljališta robova, a tamošnji stanovnici riskiraju život kako bi odande pobjegli u 'bolji' život.

U romanu autorica progovara o rasi, klasi i identitetu, pitanjima tko je uspio u životu, a ko ne i koliko je to uopće važno, ali i o prirodi prijateljstva i odnosu majka/kći (izvrstan portret majke pripovjedačice koja od doseljenice s Jamajke postaje zastupnica u britanskom parlamentu).

Znalački napisan, ovo je tekst o životu, na trenutke bolan – o bijelima i crnima, bogatima i siromašnima, o našim korijenima i porijeklu te načinima kako nas oni oblikuju i kako s time živjeti, o životnom uspjehu i padu i, na kraju krajeva, o relativnosti svega toga kad napravimo rezime svoga života.

'Najzad smo dobili velik roman o ovom društvu, toliko vješto napisan da uspijeva držati sve svoje različite dijelove na okupu, koji se skladno kreću prema viziji onoga što je doista važno u životu.' – Washington Post

'Dalekosežno, ozbiljno-duhovito promišljanje o rasi, privilegijama i dubokim, važnim odnosima između majki i kćeri, prijatelja i rivala, idola i sljedbenika.' – The Seatlle Times

'Kulturalno bogat, globalno osviješten i politički bridak roman. Jedna od najboljih knjiga Zadie Smith dosad.' Newsday

Vrijeme swinga peti je roman Zadie Smith i dosad najbolji. – Guardian

Zadie Smith rođena je 1975. u sjeverozapadnom dijelu Londona. Majka joj je Jamajčanka koja se doselila u Englesku, a otac Englez. Studirala je književnost na Cambridgeu i istodobno objavljivala tekstove u studentskim časopisima.

Sada već kultne Bijele zube (2000.) napisala je na završnoj godini studija i objavila ih s dvadeset i četiri godine. Svojom vještinom pripovijedanja i inovativnošću iznenadila je i publiku i kritiku koji su je uvrstili u sam vrh pisaca postimigracijskog književnog kruga. Za Bijele zube dobila je čak pet prestižnih književnih nagrada među kojima Guardianovu i Whitbreadovu nagradu za najbolji prvi roman. Godine 2002. izlazi joj drugi roman, Sakupljač autograma. Roman O ljepoti (2006.) osvojio je književnu nagradu Orange i nagradu Commonwealtha. Roman London NW objavila je 2013., a roman Vrijeme swinga (2016.) ušao je u uži izbor za Nacionalnu nagradu književnih kritičara.

Zadie Smith predaje književnost na Sveučilištu u New Yorku i živi u New Yorku i Londonu sa suprugom i dvoje djece. Objavljuje tekstove, eseje i članke u časopisima New Yorker, New York Review of Books, itd.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige 'Vrijeme swinga', a dobitnici Niko Crvelin i Anica Telebar.