'CURSED CHILD'

Osma knjiga o Harryju Potteru podijelila kritičare

09.08.2016 u 15:32

Bionic
Reading

'Harry Potter and the Cursed Child' Jacka Thornea naziv je predstave koja je privukla veliku publiku u Londonu. Sada je objavljen u formi knjige i tekst ovog kazališnog komada koji potpisuju J. K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne, no književni kritičari nisu baš oduševljeni

'Harry Potter and the Cursed Child' prvo je bila kratka priča koju su napisali J. K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne, smještena 19 godina poslije Voldemortova poraza i smrti. Harry Potter je otac koji se u slučaju jednoga sina baš i ne snalazi najbolje u toj ulozi.

Glavni je lik drame zapravo mladi Albus Potter kojega na londonskom West Endu glumi Sam Clemmett, dok Harryja Pottera glumi Jamie Parker. Predstava je premijeru doživjela krajem lipnja u Palace Theatreu, dobila je dobre kritike i izazvala veliki interes publike pa je tekst kojim su se služili glumci na probama sada i objavljen kao osma knjiga u sagi o Harryju Potteru.

No, čini se da ono što funkcionira na daskama koje život znače ne funkcionira na stranicama knjige, s obzirom na to da je knjiga 'Harry Potter and the Cursed Child' dobila rezervirane kritike. Britanski The Independent piše da se knjiga ne može nositi sa spektakularno realiziranom predstavom te postavlja pitanje je li uopće imalo smisla objaviti radni tekst komada kao osmi dio serijala. 'Ondje gdje je teatralnost scene budila imaginaciju sada kratke rečenice govore o velikim događajima', konstatira The Independent i navodi nekoliko primjera te zamjera i konfuzan drugi dio koji je teško pratiti i kada se vrlo pažljivo čita.

The New York Times je, pak, objavio pohvalan tekst u kojemu se ističe da 'Harry Potter and the Cursed Child' izaziva jednaku ovisnost kao i romani J. K. Rowling. Hvali se i imaginacija britanske autorice koja je 'stvorila svemir u kojemu magija ima svakodnevne i praktične posljedice' te 'heroje i prijatelje u čijim se odnosima možemo prepoznati'.

Američki portal Slate konstatirao je da 'Harry Potter and the Cursed' član nije jednake kvalitete kao prethodni romani te da će možda razočarati i obožavatelje slavnog teen čarobnjaka koji je odrastao u ne baš uspješnog oca svojem sinu Albusu.