OBLJETNICA

Oskarovac Branko Lustig u Zagrebu položio cvijeće za žrtve Holokausta

28.01.2014 u 17:12

Bionic
Reading

Recentno postavljena instalacija 'K19' umjetnika Zlatka Kopljara, odnosno njegovih pet stupova plača izgrađenih od cigli iz logora Jasenovac, jučer je ispred zgrade Doma likovnih umjetnika zaživjela kao memorijalno mjesto na kojem su građani tiho i s dostojanstvom obilježavali međunarodni dan prisjećanja na žrtve jednog od najtragičnijih poglavlja ljudske povijesti

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, jučer u 19 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig, čovjek koji je preživio logore Auschwitz i Bergen-Belsen, zajedno sa Zlatkom Kopljarom, autorom instalacije 'K19' položio je cvijeće i kamenčiće u čast svim žrtvama.

Recentno postavljena instalacija 'K19' umjetnika Zlatka Kopljara, odnosno njegovih pet stupova plača izgrađenih od cigli iz logora Jasenovac, jučer je ispred zgrade Doma likovnih umjetnika zaživjeli kao memorijalno mjesto na kojem su građani tiho i s dostojanstvom obilježavali međunarodni dan prisjećanja na žrtve jednog od najtragičnijih poglavlja ljudske povijesti.

Polažući zajedno s autorom kamenčiće i bijele ruže na jedan od pet ciglenih stupova plača, Branko Lustig, prisjećajući se između ostalog i svog osobnog doživljaja oslobođenja, izjavio je da ovom prigodom ne obilježava samo dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. oslobodila zatočenike logora Auschwitz i Birkenau, već da odaje počast svima onima koji su svoje živote izgubili u tom civilizacijskom sumraku.

Osvrnuvši se sa zadovoljstvom na pozitivnu reakciju građanstva koje je u velikom broju tijekom cijelog dana pohodilo Trg žrtava fašizma u Zagrebu, umjetnik Zlatko Kopljar istaknuo je vrijednost umjetnosti preko koje se mogu snažno komunicirati ideje, a ovim spomenikom tišine i kontemplacije nada se poticanju neprestanog promišljanja fenomena koji su doveli do takvih užasa.

Instalacija 'K19' ili tzv. stupovi plača stajat će ispred Doma likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma sve do 7. veljače 2014., stoga se pozivaju svi oni koji to nisu jučer stigli učiniti da slobodno do tada polože cvijeće ili zapale svijeću u spomen na sve nevine žrtve.