KOMORNA GLAZBA

'Oporukom' započeo Festival Julian Rachlin

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2010 09:39
  • Objavljeno 02.09.2010 u 09:37
julian rachlin

julian rachlin

Izvor: Promo fotografije / Autor: rachlinandfriends.com

Deseti jubilarni Festival komorne glazbe Julian Rachlin i prijatelji počeo jeu Dubrovniku glazbeno-naratorskom večeri simboličnoga naziva "Oporuka" u cijelosti posvećenoj glasovitom skladatelju Ludwigu van Beethovenu.

Na programu su bili Beethovenov Kvartet za dvije violine, violu i violončelo, broj 13 u H-duru, op.130 i Velika fuga za dvije violine, violu i violončelo u B-duru op.133, a u dijelovima između stavaka glumac Sir Roger Moore čitao je dijelove Beethovenova "Testamenta.

Ovogodišnji jubilarni festival trajat će do 12. rujna, a donosi bogat festivalski program koji uključuje nastupe najpoznatijih svjetskih komornih glazbenika koji će muzicirati u Kneževu dvoru, Isusovačkoj crkvi, na terasi tvrđave Revelin i Dubrovačkoj katedrali.

Uz osnivača festivala, violinista Juliana Rachlina, u ovogodišnjem jubilarnom izdanju nastupit će svjetski poznata solistička imena - pijanisti Itamar Golan, Lily Maisky i Sophie Rachlin, violinisti Janine Jansen, Julia-Maria Kretz, Annabelle Meare, Vilde Frang i Fumiaki Miura, Lawrence Power na violi, violončelisti Mischa Maisky, Boris Andrianov, Torleiff Thedeen, Leonard Elsenbroich i Michael Rachlin, kontrabasist Stacey Watton, udaraljkaši Martin Grubinger-senior, Martin Grubinger-junior i Slavik Stakhov te drugi stari i novi znanci festivala.

I ove godine 5. rujna u Isusovačkoj crkvi (crkva od Jeziuta) bit će održan tradicionalni poklon koncert za Dubrovčane.

Na programu jubilarnoga festivala naći će se i djelo hrvatskoga predsjednika dr. Ive Josipovića "Žalobni pjev" za violinu i glasovir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi