KONCERT U KULI

Opera Selecta u Trogiru ugošćuje sopranisticu Ekaterinu Scherbachenko

28.07.2017 u 19:17

Bionic
Reading

U organizaciji udruge Sv. Jakova u subotu će se u trogirskoj kuli Kamerlengo održati deveti kulturno-glazbeni spektakl "Opera Selecta", a nastupit će svjetski poznata lirska sopranistica Ruskinja Ekaterina Scherbachenko, najavljeno je u petak na konferenciji za medije u Trogiru

Sopranistica Ekatarina Scherbachenko će u subotu navečer pred trogirsku publiku izići zajedno s pijanistom Iakovom Katsenelsonom i hrvatskim dramskim prvakom Joškom Ševom.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić na konferenciji je kazao kako je riječ o najjačem opernom događaju na Mediteranu. 'I dalje ćemo podržavati Udrugu Sv. Jakova i njihov entuzijazam da organiziraju nešto ovako veselo i značajno. Veselimo se sljedećem ljetu i desetom jubilarnom izdanju ove manifestacije', kazao je gradonačelnik Bilić.

Ekatarina Scherbachenko je kazala da je na poziv i preporuku svojih prijatelja iz organizacije Opere Selecte prvi put u Hrvatskoj i Trogiru, te da je oduševljena organizacijom događaja.

'Kula Kamerlengo je na mene ostavila snažan dojam. To je čarobno mjesto divne, prirodne akustike', poručila je sopranistica.

Ekatarina Scherbachenko stalna je članica Boljšoj teatra i do sada je imala uloge u svjetski poznatim operama poput Turandota, Carmen, La boheme, Don Giovani, Rat i mir, te Jevgenij Onjegin. U dosadašnjoj je karijeri nastupala u najpoznatijim svjetskim opernim kućama poput njujorškog Metropolitana, milanske La Scale, londonske Royal Opere House, pekinškog Narodnog kazališta i Opere u Monte Carlu. Trogirski nastup u ambijentu 600 godina stare utvrde bit će premijeran u Hrvatskoj. 

Otpjevat će neke od najljepših opernih arija W. A. Mozarta, P. Macagnija, S. Rahmanjinova i A. Dvořáka uz glasovirsku pratnju Iakova Katsnelsona i dramski recital glumca Joška Ševe. Za prvu samostalnu ulogu, onu Iolante u istoimenoj operi Petra Iliča Čajkovskog, prije dvije godine osvojila je nagradu 'Maria Callas', a 2009. godine joj je prema izboru BBC-a dodijeljena nagrada za najtalentiraniju mladu opernu pjevačicu na svijetu.