USKORO U ZAGREBU

Odvjetnik Danilo Gregović otkriva zašto je uložio u muzej ratnih fotografija: Presudna je bila slika ranjenog dječaka

09.06.2018 u 15:20

Bionic
Reading

U Zagrebu se do početka ljeta otvara muzej ratne fotografije Image of War, čija je misija izgradnja mirnije budućnosti. Budući muzej ratne fotografije neovisan je projekt entuzijasta koji je nevezan za ijednu političku ili ideološku opciju, a ujedno je muzej s misijom koji će podupirati izbjeglice i žrtve ratova, ali i mjesto u kojem će sadašnje i buduće generacije učiti o važnosti mira. Kako je nastala ideja za pokretanje ovog hvalevrijednog projekta, za tportal govori njegov osnivač odvjetnik Danilo Gregović

Na ideju o pokretanju antiratnog muzeja ratne fotografije, koji će posjetiteljima svoja vrata u središtu Zagreba otvoriti početkom srpnja, Danilo Gregović došao je nakon susreta s ratnom fotografijom nastalom u opkoljenom Dubrovniku 1991. godine, a koja prikazuje posljednje trenutke smrtno ranjenog dječaka.

'Budući da polako napuštam odvjetnički posao, gledanje fotografije ranjenog dječaka izazvalo je u meni dotad neviđene emocije i potaknulo me na razmišljanje zašto Zagreb ne bi imao muzej ratne fotografije, čija bi misija bila izgradnja mirnije budućnosti', kazao je Gregović, dodajući kako je rat jedno od najtragičnijih iskustava čovječanstva, o kojima se sve češće govori s nevjerojatnom količinom ravnodušnosti.

Stoga, ističe tportalov sugovornik, nastala je reakcija na svakodnevnu bezosjećajnost te se rodila ideja o stvaranju mjesta na kojem će se kroz umjetnost poticati dijalog i educirati o razarajućim posljedicama rata i važnosti održavanja mira za društvo u cjelini.

Aktivna misija muzeja

Gregović ističe kako će budući muzej imati aktivnu misiju mijenjanja stvarnosti za one izravno pogođene ratovima, pa će polovica prihoda od ulaznica biti namijenjena onima najpotrebitijima – izbjeglicama i žrtvama rata.

>>> Evo kako je tekla herojska obrana hrvatskog Alama

Uzbuđen zbog skorašnjeg otvaranja muzeja u najstrožem središtu Zagreba, Gregović je u razgovoru za tportal otkrio kako će Image of War svojim izložbama vrhunskih fotografija upoznavati posjetitelje s temom ratnih sukoba i njihovih razarajućih posljedica. Prva izložba bit će posvećena Domovinskom ratu, uz pregršt profesionalnih fotografija domaćih i inozemnih fotografa nastalih između 1991. i 1995. godine, a u postav će biti uključene i najbolje osobne priče i amaterske fotografije prikupljene kroz vrlo aktivnu i privlačno osmišljenu online kampanju #GdjeSiBio91.

  • +6
Pokretač muzeja Image of War Danilo Gregović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za otvaranje muzeja ratne fotografije pokrenuta je i crowdfunding kampanja naziva 'Spremimo rat u muzej', koju vodi Gregovićev sin Marko, a u kojoj se u zamjenu za potporu može dobiti znatno povoljnije ulaznice, knjigu ratne fotografije, pa čak i mjesto na zidu samog muzeja. Kampanja, koja se može popratiti na internetskoj adresi http://igg.me/at/imageofwar, polučila je odličan uspjeh te je već prikupljeno više od polovice ciljanih 8000 dolara potrebnih za otvaranje ovog jedinstvenog muzeja sa sjedištem u Hebrangovoj ulici 4.

Donirana iskustva rata

Pokretaču projekta već su se javili brojni svjedoci ratnih zbivanja koji su budućem muzeju donirali svoja iskustva u obliku fotografija i sjećanja nastalih za vrijeme Domovinskog rata, a koja dosad nisu javno ispričana.

>>> Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

Veliku pomoć projektu pružila je i kustosica budućeg muzeja Sandra Vitaljić, autorica važne monografije 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija', koja se dotiče različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlim iz raspada Jugoslavije.

  • +4
Ratne fotografije iz fundusa muzeja Image of War Izvor: Društvene mreže / Autor: Image of War

Muzej će, doznajemo od Gregovića, usko surađivati s drugim sličnim muzejima u zemlji i inozemstvu, poput muzeja ratne fotografije War Photo Limited iz Dubrovnika, Galerije 11/07/95 iz Sarajeva, Muzeja vojne i ratne povijesti Pakrac te Memorijalnog muzeja Srebrenica-Potočari. Upravo će iskustva najvećeg genocida u europskoj povijesti od Drugog svjetskog rata biti jedna od budućih izložbi u muzeju pod nazivom 'Srebrenica – kronika jednog masakra', nakon čega slijedi izložba o djeci vojnicima.

Valja napomenuti kako je budući muzej vrlo angažiran kada je u pitanju porast ratnih sukoba na globalnoj razini pa će novčanom donacijom od kupljenih ulaznica pomagati izbjeglicama putem suradnje s udrugom Are You Syrious, koja se prethodnih godina iskazala pomažući tisućama pojedinaca koji su bježali od ratova na Bliskom istoku.

'U planiranje i realizaciju muzeja Image of War uložili smo mjesece, iznimnu količinu volje, truda i vlastitih resursa, no prvenstveno želimo da on bude mjesto za zajednicu, točnije prostor uključivosti i mjesto učenja u kojem će se o ratu govoriti s ozbiljnošću te u kojem će se izlagati vrhunske ratne fotografije, ali i muzej koji će biti i vaš i naš', zaključuje njegov idejni pokretač Danilo Gregović.