austrijski kulturni forum

Održana prezentacija igara s FutureJama, pozornost izazvala ironična inačica Tindera

24.05.2023 u 10:54

Bionic
Reading

U prostoru Austrijskog kulturnog foruma (AKF) u Zagrebu održana je sinoć prezentacija pobjedničkih igara s FutureJama 23, game jama u organizaciji Croatian Game Development Alliancea (CGDA) i AKF-a

FutureJam je projekt AKF i CGDA-ja čiji je cilj adresiranje nekih od najvećih izazova sutrašnjice putem umjetničkog medija videoigre. Trinaest sudionika okupilo se u inkubatoru PISMO u Novskoj 18. ožujka 2023., gdje su pod mentorstvom dizajnera videoigara Georga Hobmeiera (Causa Creations), Aleksandra Gavrilovića (CGDA, Gamechuck) i Dominika Cvetkovskog (Hu-Iz-Vi) u 24 sata izradili demo-verzije novih igara za osobno računalo, mobilne uređaje i virtualnu stvarnost na temu "Budućnosti rada".

Predstavljeni novi naslovi su: "Picket Line" (Mihaela Sladović, Janko Sladović, Luka Ilić), igra posvećena štrajkaškoj borbi radnika u tvorničkom okruženju; "Daily Thread: The Sewing of Discontent" (Blaž Rebernjak, Feđa Gavrilović, Aleksandar Gavrilović), igra u kojoj se igračica nalazi u položaju izrabljivane tekstilne radnice u 19-stoljetnom Manchesteru; "Sinder" (Ariana Grozić, Zvonimir Barać), ironična inačica aplikacije Tinder u ulozi alata za sindikalno udruživanje te "Time to Captch-Up" (Stefan Majnarić, Filip Đurđević i Borna Bošnjak), virtualna distopija u svijetu kojim vlada umjetna inteligencija.

U popratnom razgovoru koji je bio dostupan i u vidu streama na YouTube kanalu AKF-a, direktor AKF-a Johannes Leibetseder i glavni tajnik CGDA-a Aleksandar Gavrilović osvrnuli su se na izazove s kojima se već danas susreću radnici u kreativnim zanimanjima zbog uspona umjetne inteligencije, kao i na uvriježene prijepore oko radničkih prava, ali i skrenuli pozornost na mogućnosti koje se otvaraju razvojem tehnologije.

Izvor: Društvene mreže

Prisutni, među kojima su bili članovi akademske i kulturne zajednice, HAVC-a, civilnog društva i sindikata, kao i političkog miljea, složili su se da su novonastale videoigre otvorile svježu perspektivu na ova pitanja.

Publika može pokrenuti igre na vlastitim uređajima pomoću uputa navedenih na stranici Austrijskog kulturnog foruma, a najesen se očekuje nova prezentacija igara u Rijeci.