HNK MOSTAR

Odlazak prvaka mostarskog glumišta: U 75. godini preminuo Velimir Pšeničnik Njirić

05.12.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Hrvatski i bosanskohercegovački glumac i redatelj Velimir Pšeničnik Njirić preminuo je u Mostaru u 75. godini života nakon borbe s kratkom, ali teškom bolešću, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

.Pšeničnik Njirić rođen je u Zagrebu, a glumačku karijeru započeo 1968. godine u Studentskom eksperimentalnom kazališta u Zagrebu te je kao student glume statirao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu od 1969. do 1972. godine. U mirovinu je otišao kao prvak glumišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a u karijeri je nastupao i u Mostarskom teatru mladih, Sarajevskom ratnom teatru SARTR, Dubrovačkom kazalištu Marin Držić.

Ostvario je stotine glumačkih uloga, a za svoja amaterska, profesionalna i umjetnička dostignuća i ostvarenja, nagrađen je s nekoliko nagrada stručnih žirija i nagradama publike, kao i prigodnim diplomama. Uspješno je uradio nekoliko kazališnih režija i korežija, te bio pomoćnik režije poznatim redateljskim imenima. Glumio je i u nekoliko filmova: Posjetitelji s Arkan Galaksije, Tale i Nastojanje.