zagreb

[FOTO] Filmom nobelovke Annie Ernaux otvoren 20. Human Rights Film Festival

05.12.2022 u 10:25

Bionic
Reading

Okupljene ljubitelje autorskog filma i ljudskopravaških tema pozdravili su direktor festivala Petar Milat i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec

Projekcijom filma "Godine super osmice" dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, sinoć je u Kinu Tuškanac otvoren 20. Human Rights Film Festival u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa Zagreb i URK/Močvare. Besplatan filmski i govorni program će se odvijati do nedjelje 12. prosinca u kinima Tuškanac, Kinoteka i Dokukinu KIC.

Otvoren 20. Human Rights Film Festival Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mladen Pobi

Većina filmova iz programa ima reprize, točni termini dostupni su u rasporedu programa, a besplatne ulaznice se mogu podići na blagajnama kina jedan sat prije prve projekcije dana. U fokusu 20. HRFF-a je rat u Ukrajini pa se najvažniji dio filmskog i govornog programa bavi upravo tim sukobom i njegovim neposrednim posljedicama. Prikazat će se čak četiri filma litvanskog redatelja Mantasa Kvedaravičiusa koji je u travnju poginuo u Mariupolju: dokumentarni "Mariupolis", "Mariupolis 2" i "Barzah" te igrani "Partenon", a ovogodišnja Akademija Saharov (petak, 9. prosinca, Dokukino KIC) se u potpunosti bavi Ukrajinom.

"Mariupolis" Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Ponedjeljak, utorak i srijeda (5., 6. i 7. prosinca) donose prve događanja govornog programa 20. HRFF-a: radionicu "Kako zagovarati ljudska prava i zadobiti podršku?", javnu raspravu "Mentalno zdravlje u slovima, brojkama i životima", "Seminar za prekarna vremena", tribinu "Možemo li si priuštiti sigurno stanovanje?" te razgovor i projekciju dokumentarnog filma "Sve obitelji su ravnopravne" o udomljavanju i usvajanju u LGBTQI+ obitelji u Hrvatskoj i Norveškoj. Filmski program prva tri dana HRFF-a obilježit će projekcije dokumentarnog filma "Casa Susanna" redatelja Sébastiena Lifshitza (Mala "djevojčica", HRFF 2020) o istoimenoj kultnoj kući i utočištu za transseksualce u američkim planinama Catskills pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kontroverzni novi film Ulricha Seidla "Sparta" o pedofilu koji operira najsiromašnijim dijelovima Rumunjske, dobitnik rotterdamskog Zlatnog tigra "Eami" Paz Encin o domorodačkom plemenu Ayoreo-Totobiegosode koje živi na području s najvećom stopom deforestacije na planetu te filmovima Mantasa Kvedaravičiusa ("Partenon", "Mariupolis" i "Brazah").

"Casa Susanna" Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Nizu autora čiji se filmovi redovno prikazuju u na HRFF-u pripadaju Véréna Paravel i Lucien Castaing-Taylor ("Leviathan", HRFF 2012, "Caniba", HRFF 2017) koji se na festival vraćaju filmom "De humani corporis fabrica" snimanim u raznim pariškim bolnicama posebno dizajniranom kamerom za dubinsko snimanje unutar ljudskog tijela; Albert Serra ("Povijest moje smrti", HRFF 2013, "Smrt Luja XIV", HRFF 2016) čiji najnoviji film, eliptični politički triler "Priča s Pacifika", zauzima prvo mjesto najboljih filmova po izboru kultnog magazina Cahiers du Cinéma i Mladen Kovačević ("Sretan Božić, Yiwu", HRFF 2020) čiji se medicinski dokumentarni triler "Još jedno proleće" bavi epidemijom variole vere u Jugoslaviji 1972. godine. Četvrtak, petak, subota i nedjelja (8., 9., 10. i 11. prosinca) na 20. Human Rights Film Festivalu donose projekcije na svjetskim festivalima nagrađenih filmova poput na ovogodišnjoj Mostri trostruko nagrađene sudske drame "Saint Omer" redateljice Alice Diop snimljene po istinitoj priči o čedomorstvu. Hrvatske premijere imat će dobitnik Grand Prixa upravo završenog Festivala autorskog filma u Beogradu "Da li ste videli ovu ženu?" Matije Gluščevića i Dušana Zorića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi, dobitnik posebnog priznanja na ovogodišnjem kanskom festivalu, dokumentarni film "Mariupolis 2" Mantasa Kvedaravičiusa te dobitnik nagrade publike u programu Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu, film "Ljubav, smrt i njemačke marke" Cem Kaye koji se kroz društveno-političke promjene bavi turskim glazbenim podzemljem.

"Priča s Pacifika" Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Prikazat će se i višestruko nagrađivani autobiografski film Marusje Siroječovskaje "Kako spasiti mrtvog prijatelja" o redateljičinim suicidalnim godinama, najnoviji filmovi majstora arhivskog filma Sergeja Loznice ("Kijevski proces", "Prirodna povijest uništavanja") te "Nema medvjeda" Jafara Panâhija, redatelja kojeg su iranske vlasti ove godine u srpnju osudile na šestogodišnju zatvorsku kaznu. Regionalnu filmsku produkciju, među ostalima, predstavit će filmovi "Mekani brodovi" preminulog multimedijalnog umjetnika Željka Zorice Šiša o Kugla glumištu; autobiografska "Pomrčina" Nataše Urban te kratkometražni triler Nebojše Slijepčevića "Banija".

"Prirodna povijest uništavanja" Izvor: Promo fotografije / Autor: N.N.

Govorni program posljednja četiri dana 20. HRFF-a čine tribine o inicijativi DOSTA!, migracijama u doba klimatske krize, izazovima Afrikanaca u Hrvatskoj, projekcije filmova uz razgovor: "Veće od traume" Vedrane Pribačić i "Kroćenje vrta" Salomé Jashi te Akademija Saharov koja se ove godine bavi Ukrajinom.

U okviru glazbenog programa 20. HRFF-a, u četvrtak 8. prosinca u Močvari s početkom u 21 sat održat će se koncert sastava Kries. Ulaznice u pretprodaji iznose 80kn, na dan događanja 100kn.