TJEDAN SUVREMENOG PLESA

Od troglavog psa do Jima Morrisona

08.05.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 26. svibnja do 8. lipnja u sklopu 30. tjedna suvremenog plesa biti domaćini inspirativnih predstava suvremenog plesa. Ovogodišnje izdanje Tjedna suvremenog plesa za početak donosi predstave o kerberima – troglavim psima čuvarima podzemlja - i o poetskom svijetu Jima Morrisona te bogat pregled predstava hrvatskih izvođača

Ovogodišnji festival predstavit će široku paletu radova hrvatskih izvođača te od stranaca pregršt mladih nada, kao i one koji su svoj rad i ime odavno pozicionirali u suvremenom plesu te čije su karijere vezane i uz ovaj međunarodni festival. Uz raznolikost plesnih izričaja, festival u fokus interesa postavlja tijelo u pokretu slaveći njegove izričajne moći i poetiku.

Fresco Dance Company iz Izraela otvorit će ovogodišnje izdanje predstavom 'Cerberus' o troglavim čuvarima podzemnog svijeta iz grčke i rimske mitologije. Predstavljanjem nove nade izraelske plesne scene nastavlja se suradnja festivala i izraelskog veleposlanstva koja je omogućila da se tijekom svih ovih godina predstave vrhunska imena te talentirane i afirmirane plesne scene.

Nakon mističnog uvoda slijedi priča o revoluciji inspirirana jednom od najvećih ikona 60-ih godina prošlog stoljeća – Jimom Morrisonom. Paulo Ribeiro, koji nakon niza godina apstinencije ponovo stupa na scenu, u predstavi 'Jim' prepušta se riječima i duhovnosti glazbe pri stvaranju osvrta o ulozi pojedinca u odnosu na svijet.

Yasmeen Godder, koja se nakon dugo godina ponovo predstavlja i kao izvođačica, u svojem novom uratku 'See Here Change' premijerno izvedenom u Berlinu tik pred dolazak na TSP i nadalje uspijeva postići savršenu ravnotežu između neustrašive agresije i ženstvene staloženosti uz njoj karakterističan humor.

Matjaž Farič u predstavi 'Politics of dancing' donosi priču o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane. U sklopu projekta Beyond Fronta@ EU-a, čiji je sudionik Hrvatski institut za pokret i ples, bit će prikazana i međunarodna koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale 'Cooling Down Signs', koja se pripremala u Zagrebačkom plesnom centru proteklih mjesec dana.

Preostali dio prvog dijela festivala posvećen je Hrvatskoj koreografskoj platformi na kojoj će se predstaviti Matija Ferlin novom izvedbom 'Istovremeno drugi'. Od hrvatskih produkcija publika će imati priliku vidjeti premijernu predstavu u koprodukciji skupine Liberdance, recentnu predstavu BADCo., a u festivalskom programu nastupaju i Zagrebački plesni ansambl, Maša Kolar Marjana Krajač, O.N.E., uz novija imena hrvatske koreografske scene kao što su Andreja Široki, Stošija Zrinski, Melita Spahić Bezjak te Pavle Heidler.

Premijerno će biti izveden performans Miloša Sofrenovića 'Lost Albertina', a Alen Čelić će prvi put u Zagrebu izvesti najstariju splitsku plesnu predstavu 'Hotel Memorial'. Nastup učenica Škole za suvremeni ples Ane Maletić iz Zagreba i ove godine predstavlja novu generaciju plesača te rad te škole iz koje su potekli brojni danas aktivni sudionici i priznati autori hrvatskog suvremenog plesa.

Drugi dio ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa otvara EnKnap Group predstavom Iztoka Kovača, 'Ottetto', u kojoj se analizira izuzetna 16-minutna kompozicija Igora Stravinskog iz 1923, 'Octet'. Slijedi nevjerojatan prikaz borbe u predstavi 'Rocco Emia Grecca' o psihičkim i psihološkim krajnostima boksača i plesača, proglašenoj najboljom plesnom produkcijom 2012. godine u Nizozemskoj.

Predstavnici Francuske su ove godine vrhunski Josef Nadj s predstavom 'Les corbeaux' o vranama te izvrsna Julie Dossavi, umjetnica koja na ironičan način propituje ženske mušice i probleme. Isto tako, zagrebačka publika će opet uživati i u izvrsnoj virtuoznosti izvođača kompanije Thor u predstavi 'Clear Tears / Troubeled Waters', nedavno premijerno izvedene u Belgiji, kojom Thierry Smits, čija se karijere veže uz TSP, i skupina slave 25. godišnjicu rada.

Za kraj, uz Mašu Kolar s predstavom 'Memory of Water', festival predstavlja jednu od najvećih nada britanske plesne scene, plesača kojeg smatraju novim Akramom Khanom, izvrsnog i karizmatičnog plesača kathaka - Aakasha Odedru. On će uz svoju koreografiju izvesti za njega napravljene plesne kompozicije koje potpisuju sljedeći koreografi: Russell Maliphant, Akram Khan te Sidi Larbi Cherkaoui

Uz bogat izvođački program, na festivalu će se održati i simpozij 'Danas nisam umrla tako lijepo', zamišljen kao serijal razgovora o temama vezanim uz ples i utjecaj na svakodnevni život. Simpozij će omogućiti susrete i razgovore umjetnika, stručnjaka iz različitih disciplina, kao i publike. Razgovore vode teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač. Naslov simpozija parafrazira naslov uspješne kriminalističke novele poznate hrvatske balerine Mercedes Goritz Pavelić