ODLIČAN PROGRAM

Od slavnog Wilsona do prve Klovićeve izložbe

  • Autor: Sanja Fligić
  • Zadnja izmjena 23.08.2012 11:03
  • Objavljeno 23.08.2012 u 11:03
Detalj iz kodeksa: 
Evangelarium Grimani
Biblioteca Marciana 
Venecija, Italija

Detalj iz kodeksa: Evangelarium Grimani Biblioteca Marciana Venecija, Italija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Klovićevi dvori

Da imamo razloga veseliti se novoj kulturnoj sezoni, nagovješta najava nekoliko većih projekata koje priprema galerija Klovićevi dvori. Početkom studenog domaćoj publici prvi put bit će predstavljeno stvaralaštvo samog Juraja Julija Klovića, umjetničkog patrona galerije

Galerija o čijem programu se, povodom imenovanja nove ravnateljice Marine Viculin, mnogo pisalo proteklih mjeseci, najavila je nekoliko projekata kojima će tijekom sljedeće sezone mamiti kulturnu publiku.

Iako je dio izložbi u planu već nekoliko posljednjih godina te tako nisu dio željno očekivana novog programa, sudeći po prvim informacijama, pred nama su zanimljivi mjeseci.

Predstavljanje opusa Juraja Julija Klovića

Najzanimljiviji projekt početka sezone svakako je izložba samog Juraja Julija Klovića, umjetničkog patrona galerije, čija će djela prvi put biti predstavljena domaćoj publici.

Osim hrvatske, riječ je i o svjetskoj premijeri, budući da će na jednom mjestu biti izloženo tridesetak najznačajnijih radova nastalih kroz pola stoljeća umjetničkog stvaralaštva jednog od najvećih europskih minijaturista 16. stoljeća i razdoblja manirizma, koji je veći dio života proveo u Italiji.

Posljednje dvije godine galerija Klovićevi dvori aktivno je radila na posudbama Klovićevih djela iz svjetskih muzeja i galerija.

Klovićevi dvori

Klovićevi dvori

Izvor: Promo fotografije / Autor: Klovićevi dvori

Zagrebačka publika imat će priliku razgledati kodeks 'Evangeliarium Grimani' – iluminacije s likovima evanđelista i prizorima iz Kristova života te nizom inicijala - koji dolazi iz biblioteke Marciane u Veneciji.

Jedan od najzanimljivijih eksponata zagrebačke izložbe stiže iz firentinske Galerije Uffizi, a riječ je o autoportretu Julija Klovića koji, u pravilu vrlo rijetko napušta tu galeriju.

Klović, poznat i pod nadimkom 'Michelangelo minijature', znan je kao veliko nadahnuće El Grecu koji mu je naslikao portret. Djelo se čuva u napuljskome Muzeju Capodimonte, a kako je riječ o radu koji privlači brojnu publiku, nikada ne napušta muzej. Umjesto El Grecova djela, domaća publika vidjet će fotografsku reprodukciju u prirodnoj veličini.

Kodeks 'Rylands Latin', takozvani misal Europe i Orijenta, stiže iz glasovite knjižnice The John Rylands u Manchesteru, dok iz Muzeja Louvre stiže pet djela: minijatura 'Tri teološke vrline' i četiri crteža.

Kako pregovori vezani uz posudbe Klovićevih djela još traju, popis će još rasti do otvorenja izložbe, najavljenog za 8. studenog. Kustosica ove značajne izložbe je Jasminka Poklečki Stošić, dok je postav prepušten arhitektu Željku Kovačiću.

Ostale izložbe

Za sam početak sezone, 13. rujna, bit će otvorena izložba Vatroslava Kuliša, autora Igora Zidića. Izložba predstavlja sukus umjetničkoga djelovanja ovoga autora od samih početaka do najnovijih radova, te će objediniti ciklus 'Valovi', 'Kornati', 'Kute', 'Riffovi', 'Metamorfoze mora', ciklus 'Herbarium pictorium', ali i najnoviji ludički ciklus koi Zidić dijeli na 'terarijski' i 'akvarijski'.

Nakon Berlina, Pariza, Madrida, Rima, New Yorka i brojnih drugih svjetskih gradova, u Klovićeve dolazi multimedijalna izložba 'Robert Wilson - HD videoportreti' (8. 10. - 10. 11) koja će zagrebačkoj publici predstaviti jedno od najpoznatijih imena svjetske umjetničke scene – Roberta Wilsona, začetnika vizualnog postmodernog teatra i jednog od najtraženijih umjetnika današnjice.

Na svečanom otvaranju izložbe bit će prisutan i sam autor, Robert Wilson, a po otvaranju će održati predavanje kroz koje će predstaviti svoj životni projekt - Watermill Center.

Riječ je o svojevrsnom kreativnom inkubatoru gdje se održavaju međunarodni susreti umjetnika, koji kulminiraju ljetnim kampom i aukcijom od koje se centar financira.

U sklopu izložbe bit će premijerno prikazan i dokumentarni filma 'Absolute Wilson' redateljice Katharine Otto-Bernstein, koji iscrpno govori o Wilsonovoj karijeri uz dokumentarne snimke i izjave suvremenika i suradnika poput Davida Byrnea, Susan Sontag, Phillipa Glassa i drugih.

Kraj ove i početak nove godine proteći će u znaku socijalizma uz izložbu 'Refleksije vremena 1945. - 1955.' (29. 11. 2012. - 28. 2. 2013) Izložba će prikazati ozračje vremena formiranja socijalističkog režima od 1945. do 1950. te njegovu dekonstrukciju od 1950. do 1955. kroz zanimljive tematske cjeline: od pionira do omladinca, od vojnika do udarnika, od drugarice do gospođe, od maršala do dandyja, od istoka do zapada, od parade do reda u trgovini, od puške do saksofona, od radija do televizije, od rada do blagostanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi