oPROŠtaj od lilića

Obuljen-Koržinek: Hrvatski medijski prostor izgubio je novinarskog velikana

25.07.2023 u 23:35

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u svoje ime i ime Vlade u povodu smrti jednog od najpoznatijih hrvatskih televizijskih novinara i urednika Miroslava Lilića te naglasila da je hrvatski medijski prostor izgubio jednog od novinarskih velikana

'Odlaskom Miroslava Lilića hrvatski medijski prostor izgubio je još jednog od novinarskih velikana, profesionalaca koji je televizijskom mediju posvetio cijeli svoj život", istaknula je ministrica u brzojavu sućuti.

Podsjetila je da je Lilić od samih početaka novinarske karijere krajem šezdesetih godina u Plavom vjesniku, svojim profesionalnim pristupom ostvario plodnu novinarsku karijeru upravo u televizijskom mediju u kojem je djelovao do svog umirovljenja.

'I kao novinar i kao urednik u legendarnim emisijama Informativne redakcije tadašnje Radiotelevizije Zagreb 'Jučer, danas, sutra' i 'Kronika', Miroslav Lilić je svojom snažnom novinarskom znatiželjom i strašću prema televizijskom novinarstvu ostavio sjajne reportaže dnevnih vijesti koje danas imaju vrijednost dokumentarnog gradiva, povijesti druge polovice 20. stoljeća', naglasila je.

Lilić je razvoju televizijskog novinarstva uvelike pridonio ponajprije kao urednik dnevnoga programa, a posebno kao odgovorni urednik informativno-političkoga programa i glavni urednik programa ponajprije RTV Zagreb, a kasnije i HTV-a i Nove TV. U antologiji hrvatskog televizijskog novinarstva ostat će zapamćen kao pokretač Trećeg programa HTV-a gdje je dao priliku novoj generaciji televizijskih novinara i voditelja. Posebne zasluge pripadaju mu i za osmišljavanje i vođenje programa 'Za slobodu' tijekom Domovinskog rata kada je bilo iznimno važno medijski prezentirati istinu o stradanju, ali i obrani, građanima podizati moral i davati nadu u pobjedu, naglasila je ministrica.

Dodala je i da je Miroslav Lilić u praksi odgojio generacije mladih novinara i urednika Hrvatske televizije te da je predavao i na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

U svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri primio je i brojne nagrade, među kojima su 'Zlatno pero' Društva novinara Hrvatske i Nagrade 'Ivan Šibl'.