MEDIATHEQUE

Obnovljena Francuska čitaonica otvara vrata

22.03.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Francuski institut u Zagrebu obilježava 90 godina svog postojanja i tim povodom posjetiteljima otvara vrata obnovljenim i osvježenim prostorom koji je službeno otvoren 18. ožujka 2013. godine.

Od 1946. Francuska čitaonica, danas poznatija pod imenom MEDIATHEQUE, istinsko je kulturno raskrižje u centru Zagreba. Oduvijek u kontaktu sa Zagrepčanima, Medijateka nudi izložbe, predavanja na hrvatskom jeziku, službu za studente koji žele nastaviti školovanje u Francuskoj (Campus France), novine, časopise, zbirku udžbenika i vježbi za učenje francuskog, prostor za najmlađe i oko 13 000 dokumenata (DVD-i, CD-i, knjige…) za upoznavanje francuske kulture.

„Osmisliti osuvremenjivanje prostora kao što je Francuska čitaonica i to još na visoko frekventnoj lokaciji užeg gradskog središta svakako predstavlja izazov za sve arhitekte i interijeriste. Ako se uzme u obzir i ograničen ukupni budžet kao i predviđena faznost uređenja, time kompleksnost izazova postaje još veća“, rekao je glavni arhitekt Alan Leo Pleština iz zagrebačke projektantske tvrtke UPI-2M koji je zajedno sa Ivanom Granić i Anamariom Filipović zaslužan za novi izgled prostora.

Prvom fazom obnavljanja ispunjena su sva očekivanja - prostor je moderniziran, povećana mu je funkcionalnost, kapacitet i fluidnost, oživljen je prostor knjižnice u podrumu te su odabranim arhitektonskim intervencijama zadovoljene sve multimedijske potrebe: ukinut je vjetrobranski prostor i nepotrebne ograničavajuće vertikale, u prizemlju je instaliran viseći kubus koji se po vertikali diže i spušta u ovisnosti o scenariju uporabe prostora prizemlja. Unutar kubusa smještena su dva Ipada koji se bočno izvlače i omogućuju posjetiteljima korištenje. Prostor je opremljen modernim namještajem hrvatskih dizajnera, postavljeni su novi radni pultovi, stolovi, podne obloge te color coding sustav signalizacije u prostoru i u označavanju poličnih mjesta, čime je cijeli prostor i vizualno atraktivniji.

„Scenarij spuštenog kubusa uglavnom je predviđen tijekom redovnog radnog vremena, dok se za vrijeme promocija, otvorenja izložbi i sličnih događanja, kada se ukaže potreba za većim brojem ljudi, kubus podiže na visinu galerije stvarajući time veći slobodniji prostor u prizemlju“, objasnila je Olenka Zahorodni, voditeljica Medijateke.

Medijateka je sada opremljena modernom tehnologijom (interaktivna ploča IT Board, iPad-ovi, Wi-Fi) te novim on-line uslugama, i danas predstavlja ugodan i topao prostor otvoren svima: umjetnicima, intelektualcima, studentima, profesorima…
„Buduće faze preuređenja, do konačnice, će između ostaloga Medijateku dodatno otvoriti i povezati s vanjskim prostorom Preradovićeve ulice i tako stvoriti opuštenu interakciju tijekom toplijih mjeseci u godini“, dodao je Pleština i naglasio kako je Medijateka već sada dobila novo suvremeno i arhitektonski vrijedno ruho koje joj je dalo novi sjaj i prostor primijenjen tehnološkim trendovima sadržaja suvremenih medijateka diljem svijeta.“