HNK ZAGREB

Obnova 'La Bohème' kao uvertira u hrvatsku premijeru 'Mimi'

18.12.2015 u 16:37

Bionic
Reading

Opera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb za kraj godine priprema obnovljenu izvedbu glasovite opere "La Bohème" Giacoma Puccinija, kao svojevrsnu uvertiru u hrvatsku premijeru slobodne adaptacije te opere, "Mimi" Frédérica Verrièresa u režiji Guillaumea Vincenta, u siječnju 2016.

Kako se ističe u najavi, potresna priča o ljubavi krhke švelje i zanosnoga pjesnika, premijerno postavljena u tome teatru u prosincu 2009. prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda, u svojem će obnovljenom izdanju biti izvedena 28. i 30. prosinca.

Time će HNK Zagreb najaviti povratak suvremene opere "Mimi" istaknutog belgijskog skladatelja Verrièresa, premijerno postavljene na pozornici toga teatra u siječnju 2015. u koprodukciji s pariškim kazalištem Bouffes du Nord, ali ovaj puta u novom izvođačkom postavu, s hrvatskim umjetnicima.

Puccinijeva četvrta opera "La Bohème", čiji je libreto nastao prema romanu "Prizori iz života bohema" Henrija Murgera u kojemu je opisan studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti, jedna je od najpopularnijih talijanskih opera.

Svako njezino uprizorenje nakon praizvedbe u Italiji 1896., a zatim i diljem svijeta, doživjelo je izniman prijem kritike i publike, a opera je melodijama i potresnom pričom preslikanom iz neposredna života zaslužila epitet jedne od najomiljenijih i najpoznatijih opera uopće.

"Mimi" Belgijanca Verrieresa, jednog od ponajboljih europskih suvremenih skladatelja, oslanja se na Puccinija, no ona nije puka adaptacija, niti je riječ o prebacivanju zapleta u današnje vrijeme ili transpozicija Puccinijeve opere, već je riječ o djelu koje nastoji iz sadašnjeg rakursa sagledati poznatu operu, dajući joj "dvostruku perspektivu - onu Puccinijevu koju dobro poznajemo i onu sadašnju, koja bi mogla biti našom suvremenicom".

Operu koja propituje jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti, pričajući novu priču glavne junakinje Puccinijeve opere, premijerno su u siječnju 2015. izvodili gosti iz Francuske, a od siječnja 2016. izvodit će je solisti zagrebačke Opere.

"HNK-ovo uprizorenje opere 'La Bohème' odlikuje vrlo kvalitetna izvedba i režija. Posrijedi je izvornik, dok je opera 'Mimi' metamorfoza toga glazbenog materijala, što bi za našu publiku moglo biti zanimljivo - usporediti ta dva djela te saznati na koji način se transformacijom glazbe aktualizirao Puccinijev materijal u 21. stoljeću", kazao je ravnatelj Opere HNK-a Zagreb Nikša Bareza

"'La Bohème' je predstava koja je važna za repertoar, posebice zato što podjelom uloga i drugim možemo osigurati vrlo dobru izvedbu. S druge strane, za razumijevanje 'Mimi' važno je vidjeti original na osnovi kojega je nastalo to djelo. 'Mimi' će se od siječnja izvodi isključivo s hrvatskim pjevačima i dirigentom te se tako predstava potpuno obnavlja, što ujedno označava hrvatsku premijeru", pojasnio je.

Obnovljenom "La Bohème" dirigirat će upravo Bareza, a ove sezone izvodit će ju Stjepan Franetović, Renzo Zulian, Siniša Hapač, Krzysztof Szumanski, Luciano Batinić, Dalibor Hanzalek, Berislav Puškarić, Matija Meić, Davor Radić, Tamara Franetović Felbinger, Martina Zadro, Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar, Tanja Ruždjak, Mia Domaćina, Kristina Anđelka Đopar, Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Robert Palić, Tvrtko Stipić, Ivan Šatalić, Antonio Brajković, Kristijan Beluhan, Neven Mrzlečki i drugi.