'KORICE OD KAMFORA'

Objavljena nova knjiga proze Renate Jambrešić Kirin

17.09.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Meandar Media objavila je novu knjigu Renate Jambrešić Kirin 'Korice od kamfora'

Knjiga kratkih proza i eseja 'Korice od kamfora' Renate Jambrešić Kirin rezultat je promišljanja svijeta nakon što je humanizam izgubio bitku s tehničkom civilizacijom, tranzicijski krajolik postao poprište socijalnog darvinizma, a medij knjige sporedan proizvod 'kulturnih industrija' i američkih 'knjigomata' na javnim mjestima.

Autorica slijedi simetričnu antropologiju Brune Latoura koja ruši mit o našoj modernosti te smatra da se dubinsko razumijevanje suvremene egzistencije može postići samo simetričnim ogledanjem subjekta i objekta, ljudi i drugih bića, prirode i društva. Asimetričnosti maskuline historije ona suprotstavlja zaboravljene životne priče, djela i ideale brojnih žena i subalternih subjekata. Miješajući žanrove i funkcionalne stilove, povijesne i literarne reference, mušku i žensku vizuru, autorica borhesovski pristupa povijesti kao stalnom procesu (re)interpretacije kulturnih činjenica, pri čemu je dominantna feministička ironizacija velikih naracija i kanonskih autora.

Renata Jambrešić Kirin djelatnica je Instituta za etnologiju i folkloristiku i suradnica Centra za ženske studije u Zagrebu. Autorica je knjige 'Dom i svijet: o ženskoj kulturi pamćenja' (2008) i kourednica sedam zbornika radova. Radove na teme ženske ratne književnosti, diskursa svjedočenja, socijalističke kulture pamćenja i rodne povijesti u Hrvatskoj objavljivala je u hrvatskim i međunarodnim znanstvenim časopisima. Kritike, eseje i kratke proze objavljivala je u časopisima Quorum, Riječi, Treća, Tema, Forum i Književna republika te na Trećem programu Hrvatskog radija.