planetopija

Objavljena knjiga 'Vjera, nada i krvoproliće' Nicka Cavea i novinara Seána O’Hagana

22.12.2022 u 10:59

Bionic
Reading

Kao čitateljska poslastica za sam kraj godine u izdanju Planetopije stiže hrvatski prijevod knjige karizmatičnog umjetnika Nicka Cavea nastale u suradnji s novinarom i prijateljem Seánom O'Haganom

Nick Cave jedan je od rijetkih glazbenika koji je već za života postao ikona – prvenstveno zbog svog golemog umjetničkog talenta, snažnih i poetskih tekstova, originalne glazbe, širine duha i karizme koja plijeni pažnju čak i onih koji nisu njegovi najveći fanovi.

Cave nije pobornik konvencionalnih intervjua i prepričavanja anegdota, za njega je knjiga Vjera, nada i krvoproliće duboko promišljeno istraživanje onoga što doista pokreće njegov život i kreativnost, nastala na temelju više od četrdeset sati razgovora s novinarom i prijateljem Seánom O'Haganom. Dotičući se Caveova života, od ranog djetinjstva do danas, ljubavnih odnosa, radne etike i dramatične transformacije posljednjih godina, Cave i O'Hagan bave se pitanjima vjere, umjetnosti, glazbe, slobode, tugovanja i ljubavi.

U ovom nevjerojatno iskrenom, dubokom i inspirativnom djelu, Cave javno progovara o previranjima i događajima koji su mu promijenili život, svjestan da artikulirajući svoju ranjivost ne pomaže samo sebi, već i drugima. Knjiga "Vjera, nada i krvoproliće", meditacija je o vjeri, umjetnosti, glazbi, slobodi, tuzi i ljubavi koja na dosad neviđen način daje uvid u unutarnji život Nicka Cavea.

Nick Cave bavi se glazbom više od četrdeset godina i najpoznatiji je kao tekstopisac i pjevač benda Nick Cave and The Bad Seeds, čiji je posljednji album "Ghosteen" bio naširoko proglašen njihovim najboljim radom. Caveov rad također uključuje širi raspon medija i načina izražavanja, primjerice skladanje filmske glazbe, keramičku skulpturu i pisanje romana. Tijekom posljednjih nekoliko godina njegova web stranica The Red Hand Files i događanja uživo pod nazivom „Conversation With“ omogućuju Caveu da istražuje i produbi odnos s fanovima.

Seán O’Hagan intervjuirao je mnoge umjetnike, pisce i glazbenike u posljednja četiri desetljeća. Trenutno piše za Observer te je kritičar fotografije za Guardian.

Knjigu je prevela Jasna Mati.