OTAVICE

Obilježena 130. obljetnica rođenja kipara Ivana Meštrovića.

16.08.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Svetom misom i koncertom duhovne glazbe u Otavicama je obilježena 130. obljetnica rođenja najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Ivan Meštrović rođen je 15. kolovoza 1883. godine u Vrpolju u Slavoniji, gdje je njegov otac Mate otišao trbuhom za kruhom iz siromašne Dalmatinske Zagore.

Proslavu su u njegovu zavičaju, gdje je Meštrović proveo djetinstvo, organizirali Općina Ružić i Muzeji Ivana Meštrovića iz Splita.

Uz vodstvo Općine Ružić predvođeno načelnikom Josipom Sučićem, svečanosti je nazočio i drniški gradonačelnik Josip Begonja, kustosica splitske Galerije "Meštrović" Zorana Jurić Šabić, te oko dvije stotine žitelja petropoljskog i drniškog kraja.

Najprije je služena sveta misa u crkvici Presvetog Otkupitelja, poznatijoj kao Meštrovićev Mauzolej u kojoj je kipar i pokopan 1962. godine, a koju je predvodio fra Jozo Jukić župnik Župe porođenja Blažene Djevice Marije iz Gradca.

Potom je uslijedio koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili operni pjevači Hrid Matić i Nera Gojanović Kljajić. Proslava je nastavljena drženjem mještana i organizatora zajedničkim domjenkom podno Meštrovića glavice gdje je smještena muzejska suvenirnica.

Sutra u prigodi Dana grada Drniša i blagdana njegova zaštitnika sv. Roka na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bit će posthumno Ivanu Meštroviću dodijeljena Povelja počasnog građanina Drniša. Povelja se dodjeljuje u povodu 130. obljetnice njegova rođenja, na prijedlog Gradskog muzeja Drniš u kojem najznačajniji postav čine Meštrovičevevi radovi koje je darovnicom ostavio svom gradu.