KAZALIŠTE ULYSSES

Nušićev Pokojnik nastavlja program na Brijunima

12.08.2013 u 12:01

  • +3

Pokojnik

Izvor: Promo fotografije / Autor: ulysses.hr

Bionic
Reading

Nakon repriza ovogodišnjeg premijernog naslova “Shakespeare u Kremlju”, Kazalište Ulysses nastavlja s programom 13. sezone, i to “Pokojnikom”, proslavljenog komediografa i satiričara Branislava Nušića, u režiji Lenke Udovički.

Gledatelji će tako u tvrđavi Minor na Malom Brijunu ponovno moći vidjeti prošlogodišnji premijerni naslov koji se svojom britkom satirom, pričom o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim, i aktualnošću pokazao pravim izborom za vrijeme u kojem živimo. Nušić se u toj komediji obrušio na stupove društva, političku i poslovnu elitu, korupciju koja je zahvatila bračne, ljubavne, prijateljske i rodbinske odnose, ostavljajući otvorenim vječno pitanje koliko su ljudi spremni žrtvovati vlastite vrijednosti kako bi zadržali svoje stečene visoke društvene položaje.

S jedne je strane posve usamljen glavni lik Pavla Marića, igra ga Miodrag Krivokapić, koji se nakon tri godine igrom okolnosti vraća među “žive”, s druge pak strane savršeno uklopljena gomila koja, u strahu od gubitka moći, imetka i društvenog položaja, stečenih upravo zahvaljujući Mariću, čini sve da ga još jednom pokopa. Mariću najzad ne preostaje ništa doli odbaciti vlastiti identitet i otići daleko od izdaje, laži, prevare i pljačke. Zijah Sokolović u ulozi Spasoja Blagojevića, glavnog kreatora Marićeva ponovnog “pokapanja”, svojom je maestralnom izvedbom oduševio publiku, no posebno valja izdvojiti jedinstvenu, na sceni uvijek jednako snažnu i dojmljivu Jelisavetu Seku Sablić u ulozi njegove sestre Agnije, potpuno posvećene udaji nećakinje Vukice koju utjelovljuje Maja Posavec.

Uz redateljicu Lenku Udovički “Pokojnik” okuplja respektabilan autorski tim koji čine njezini dugogodišnji suradnici: scenograf Deni Šesnić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, skladatelj Nigel Osborne, koreograf Staša Zurovac.

Glumačku ekipu “Pokojnika” čine Katarina Bistrović-Darvaš u ulozi Rine, Branislav Zeremski u ulozi Anta, Filip Nola kao Milan Novaković, Filip Detelić u ulozi Ljubomira Protića, Drago Grabnar koji utjelovljuje dva lika Anu i Sofiju, Dušan Gojić kao gospodin Đurić, Borko Perić u ulozi Mladena Đakovića, Zoran Pribičević kao Mile.

Izvedbe predstave održat će se 14.,15.,16., 17. i 18. kolovoza 2013. Karte se mogu kupiti u sustavu Eventima i na prodajnom mjestu Ulyssesa u Fažani (recepcija NP Brijuni). Brod iz Fažane polazi u 20:15 sati.