INTERVJU: SVETLANA PATAFTA

Novo promišljanje kazališta za djecu

  • +5
  • +2

Teatar Puna kuća

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Umjetnička voditeljica Teatra Puna kuća i projekta Multikulturom do kvalitetne kulture Svetlana Patafta predstavila nam je nove zanimljive inicijative u kulturi, Od knjige do predstave i Obiteljsko razigravanje

Akademska glumica Svetlana Patafta redateljica je brojnih predstava za djecu ('Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo', 'Vitez željeznog srca', 'Bilo jednom jedno sunce', 'Ruksakom po Europi', 'Ogledalce, ogledalce', 'Boje duge') i odrasle ('Jednostavno komplicirano', 'Život u kazalištu'), a posljednjih godina vrlo fokusirano bavi se kazalištem za najmlađe.

Zajedno s Irenom Zeiner u lipnju 2014. osnovala je Teatar Puna kuća, umjetničku organizaciju koja se bavi promoviranjem dramskog i likovnog stvaralaštva, s posebnim naglaskom na rad s djecom i mladima. Na svom repertoaru nude predstave za djecu 'Boje duge – priča o bojama', 'Ogledalce, ogledalce', 'Biberče', 'Bilo jednom jedno sunce' i 'Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo'

Svetlana Patafta 

Svetlana Patafta 

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo


''Boje duge – priča o bojama' prva je predstava Pune kuće, nastala 2009, i njome smo i odredili naš način rada, promišljanje kazališta za najmlađe te joj otvorili, rekla bih, dug život. To je moja prva autorska predstava za djecu. Ona mi je vječita inspiracija i ne mogu zamisliti da ću je prestati igrati. Dobar je to osjećaj za glumca. Ne događa se često.

A kada pričam o 'Bojama duge', želim izdvojiti Kazalište Mala scena kao partnera koji nas je najviše učinio vidljivim u hrvatskom kazališnom prostoru u 2014, na čijem se repertoaru i nalazi predstava. Vitomira Lončar je zasigurno jedna od malobrojnih kazališnih producenata koji znaju kako prezentirati proizvod i kako komunicirati s publikom. Inače, mislim da je jedina koja sjedne za blagajnu i dočekuje svoju publiku; od direktorice kazališta kupite ulaznicu. Po tome je, rekla bih, jedinstvena i izvan granica Hrvatske', kazala je Patafta.

Djeca u Maloj sceni na radionici nakon predstave 'Boje duge' 

Djeca u Maloj sceni na radionici nakon predstave 'Boje duge' 

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo


Multikulturom do kvalitetne kulture

Kako na području Hrvatske tradicionalno žive stanovnici različitih etničkih, kulturnih i vjerskih opredjeljenja, pojavila se i potreba za pokretanjem programa Multikulturom do kvalitetne kulture,  čiji je cilj kod djece razvijati osjećaj za poštivanjem različitosti i njihovim doživljavanjem kao neizmjernog bogatstva sredine u kojoj žive.

'Moje mišljenje je da ni većinska, a ni manjinska kultura danas, ovdje, nisu dovoljno zrele da shvate važnost međusobnog prožimanja. Predstave iz ovog programa najteže se prodaju vrtićima i školama. Najmanje su zainteresirani za njih, a zapravo su divno tlo za daljnji rad s djecom o temama koje otvaraju. U ovom programu trenutno nudimo dvije predstave: 'Ogledalce, ogledalce' Ane Đokićpo motivima iz židovske tradicije i priče Isaaca Bashevisa Singera, koja je igrala na repertoaru Dječjeg kazališta Dubrava od 2010. do 2014, te 'Biberče', srpsku narodnu priču.'

Dječji radovi nakon predstave 'Ogledalce, ogledalce'

Dječji radovi nakon predstave 'Ogledalce, ogledalce'

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Od knjige do predstave

U želji za doprinosom u razvijanju kulture čitanja od najranije dobi, Teatar Puna kuća pokreće i program Od knjige do predstave u sklopu kojeg nakon kazališne predstave slijedi uživo predstavljanje književnica i književnika za djecu i mlade, po čijim djelima nastaju predstave. Prva predstava koju nude u novom programu nastala je u suradnji s Knjigom u centru: 'Priča o zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo' Ane Đokić, a premijera je održana u Muzeju suvremene umjetnosti u prosincu 2014.

'Izvrsna dugogodišnja suradnja s Anom Đokić u nekoliko predstava dovela je prirodno do odabira nje kao suradnice u otvaranju ovog programa. Knjiga u centru, kao izdavačka kuća koja stvara kvalitetnu književnost za djecu i mlade, izvrstan je partner u ovakvom programu. Nas dvije se kazališno jako dobro razumijemo, ona je divna spisateljica i vesele me izvedbe i druženje s njom i publikom. Do sada smo imale nekoliko izvedbi i bilo je zaista odlično. Muzej suvremene umjetnosti mi je jedno od najdražih mjesta u gradu, u kojem volim započeti svoje nove projekte. U njemu smo imali dvije premijere svojih predstava: 'Zmaja' prošli mjesec i žonglerske predstave prije dvije godine', objašnjava autorica koja je prošle subote u MSU-u predstavila javnosti i novi radionički program Obiteljsko razigravanje

Obiteljsko razigravanje, Foto: Ladislav Furač

Obiteljsko razigravanje, Foto: Ladislav Furač

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ladislav Furač


'Program nudi djeci i njihovim roditeljima mogućnost zajedničke kreacije i oslobađanja od tradicionalno definiranih uloga unutar obitelji. Kombinacija je tehnika dramske pedagogije i joge za djecu i obitelj. Dramskom pedagogijom bavim se dvanaest godina, a odnedavno sam certificirana učiteljica rainbow kids yoge za djecu i obitelj. Nadam se da ću vrlo skoro krenuti voditi kontinuirane radionice. Za mene je kazalište mjesto susreta, razmjena, i kao umjetnička voditeljica Teatra Puna kuća za jedan od najvažnijih ciljeva njegovog djelovanja uzimam razvijanje kreativnog odnosa s publikom koja je uvijek dobrodošla u našu kuću i s kojom i razvijamo sve naše programe. S publikom rasteš, ona te vodi.'

Patafta u 2015. ističe suradnju Teatra Puna kuća s Udrugom Korak po korak kao izrazito važnu. Uskoro započinje program kreativnih radionica s maloljetnim mamama i njihovim bebama u okviru Savjetovališta Mama je mama spomenute udruge.

'Sigurna sam da je kombinacija psihosocijalnog savjetodavnog rada i umjetnosti blagodatna svima kojima je namijenjena i da se s tom kombinacijom mogu postići odlični rezultati', zaključuje Patafta.

Najava žonglerske predstave 'Bilo jednom jedno sunce' i radionice žongliranja s tri loptice

'Nakon što sam neko vrijeme pohađala žonglerske radionice u KC-u Medika, koje je vodio žongler Krešimir Fijačko, predložila sam mu da napravimo predstavu koja će govoriti i o našem susretu, ali i o umjetnosti žongliranja te njegovim pravilima i karakteristikama. Napisali smo priču o unuci koja, slušajući djedove priče o sili teže i poznanstvu s jednim žonglerom, otkriva čaroban prostor znatiželje za svjetovima dalekim i vještinama još nesavladanim.

Duhovita, topla i razigrana, ova predstava namijenjena je kako djeci, tako i odraslima.

U subotu 17. siječnja u 11 sati u Centru za kulturu Novi Zagreb, Trg narodne zaštite 2, Remetinec, možete pogledati ovu našu predstavu, s kojom smo 2013. na Poletnom lutkovnom pristanu u Lutkovnom gledališču Maribor osvojili 25 zlatnih zvjezdica, nagradu dječjeg žirija za najbolje predstave na festivalu.

Nakon predstave slijedi radionica Svijet žongliranja s tri loptice. U istom prostoru tjedan dana kasnije u subotu 24. siječnja u 11 sati igramo našu predstavu 'Ogledalce, ogledalce'.'


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!