proširenofilmski spektakli

Novo izdanje 25 FPS-a predstavlja stroj za osjećaje i 'Nesavršeni film'

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 19.09.2017 13:26
  • Objavljeno 19.09.2017 u 13:26
'Sada se želim smijati', OJOBOCA

'Sada se želim smijati', OJOBOCA

Izvor: Promo fotografije / Autor: FPS

Pored filmskih projekcija, u sklopu Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji se u zagrebačkom Studentskom centru održava od 28. rujna do 1. listopada, održava se i Expanded Cinema, odnosno audio-vizualni nastupi proširenog kina. U sklopu ovogodišnjeg programa izvest će se četiri rada u prostorima Kina SC, teatra &td i Francuskog paviljona

Prvi dan Festivala 25 FPS, 28. rujna, rezerviran je za dva performansa uživo s 16-milimetarskim projektorima Anje Dornieden i Juan Davida Gonzáleza Monroye, autorskog i filmskog dua koji djeluje pod nadimkom OJOBOCA.

  • +3

Expanded Cinema na 13. Festivalu 25 FPS

Izvor: Promo fotografije / Autor: FPS

Performans 'Sada se želim smijati' pokušava nam dočarati djelatnost izvjesnog Dr. D. Formea, tajanstveno nabrušenog na 'defektni mehanizam ljudske emocije', a gledamo simulaciju doktorovog hipotetskog, nikada realiziranog 'stroja za osjećaje'. Odmah nakon doktorovog stroja, gledatelji postaju taoci 'stvarnosti koju kreiraju artificijelni umovi', kako stoji u opisu njihovog drugog performansa, 'Novi muzej čovječanstva'.

Suradnja glazbenog dua SHXCXCHCXSH i filmskog autora Pedra Maie, proširenofilmski rad 'Nesavršeni film' oda je analognom filmu i posveta celuloidu – osnovnoj sirovini kojom se film koristi od prvog stoljeća svoga postojanja. Polazeći od sličica prikupljenih 16-milimetarskih filmova oštećenih protokom vremena, u izvedbi uživo istražuje njegove osobine i ograničenja.

Pedro Maia je portugalski filmski autor koji se pretežno bavi konceptom analognog filma. Surađuje s brojnim glazbenicima na rock i elektroničkoj sceni, primjerice s Panda Bear, Fenneszom, Shackletonom, Tropic of Cancer i drugima.

Švedski dvojac SHXCXCHCXSH (izgovara se poput zvuka/šuma bijele buke) poznat je po mračnijem i eksperimentalnijem elektroničkom zvuku, te podjednako po klupskim nastupima i gostovanjima na različitim kulturnim manifestacijama. 'Nesavršeni film' izvest će se 29. rujna u 22.00 sata u Kinu SC.

Posljednji proširenofilmski spektakl 13. Festivala 25 FPS je audiovizualni performans uživo s dvanaest 16-milimetarskih projektora –'Yujiapu' autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena 30. rujna u 22.00 sata u Francuskom paviljonu. Rad se sastoji iz prizora i zvukova snimljenih u kineskom gradu Yujiapuu, blizu Tianjina, gdje su drevna ribarska sela uništena kako bi se izgradio milijarderski projekt i buduće financijsko središte. Čitav je grad projektiran u stilu Manhattana, no nikada nije dovršen i dulje od šest godina bio je posve nenaseljen. Linije i okviri zgrada grada duhova, te linije i okviri filmske vrpce grade vizual apstraktnih elemenata na dvanaest projektora, a muzički materijal nastao je elektroničkom manipulacijom izvornih snimki iz Yujiapua.

Filmovi, instalacije i performansi multitalentiranog Kanađanina Karla Lemieuxa međunarodno gostuju po muzejima, galerijama, koncertima i filmskim festivalima, a glazbenoj publici poznat je i kao deveti član kolektiva iz Montreala Godspeed You! Black Emperor, za koji stvara 16-milimetarske filmske projekcije uživo. BJ Nilsen švedski je skladatelj i umjetnik zvuka koji se fokusira naročito na zvukove iz prirode i način na koji oni utječu na ljude.

Osim Expanded Cinema, 13. Festival 25 FPS čine filmovi iz natjecateljskog programa, hrvatski filmovi iz programa Refleksi, Žiri predstavlja (posebno kurirani programi članova Velikog žirija) te ovogodišnji programski specijal U fokusu. Nakon četiri festivalska dana u Zagrebu, 25 FPS s dijelom programa 4. i 5. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!