PREPRAVLJEN NATJEČAJ

Novi ravnatelj Klovićevih neće trebati znati nijedan svjetski jezik

11.09.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Galerija Klovićevi dvori početkom rujna raspisala je novi natječaj za izbor ravnatelja, a ubrzo su objavili ispravak dijela natječaja. Ispravkom su iz uvjeta koje mora zadovoljavati kandidat izbacili poznavanje jednog svjetskog jezika

U trenutku kada Zagreb doživljava turistički procvat, kada na Gornjem gradu, dijelu u kojem su smješteni Klovićevi dvori, svakodnevno prođu stotine stranih turista, a Galerija najavljuje velike inozemne izložbe, moglo bi se dogoditi da njihov budući ravnatelj ne poznaje nijedan svjetski jezik.

Spomenuti ispravak u tekstu natječaja iznenadio je i Mladena Lučića, člana Upravnog vijeća Klovićevih. U telefonskom razgovoru rekao nam je da nije upoznat s tim izmjenama, dodavši da su na Upravnom vijeću dogovorili to da natječaj treba biti identičan prvom raspisanom.

Natječaj, naime, raspisuje Galerija temeljem odluke Upravnog vijeća. Članovi Upravnog vijeća Klovićevih su povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, predsjednik Vijeća, bivša ravnateljica Klovićevih i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, zaposlenik Klovićevih Antonio Picukarić, predstavnica Ministarstva kulture Vesna Jurić Bulatović te Mladen Lučić, muzejski savjetnik i kustos iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Vlasnici Klovićevih dvora su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb u podjednakom omjeru.

Ovo je već drugi po redu natječaj za izbor ravnatelja Klovićevih dvora nakon smrti bivše ravnateljice Marine Viculin. Na tom mjestu privremeno ju je bila zamijenila kustosica Jasmina Bavoljak, a tu dužnost još obnaša u svojstvu vršiteljice dužnosti. Ona je bila jedina kandidatkinja koja se javila na prvi natječaj u svibnju ove godine, a on je poništen jer Upravno vijeće nije bilo zadovoljno programom koji je predložila. Potom se odugovlačilo s raspisivanjem novog natječaja, a sada, kada je raspisan, njegove izmjene upućuju na to da bi opet moglo biti problema.

Mladen Lučić je nakon poništenja prvog natječaja u izjavi danoj tportalu dao naslutiti da imaju problema s kompaktnošću Upravnog vijeća jer je prvo bio suzdržan u izboru Jasmine Bavoljak, da bi nakon što je natječaj poništen pisao ostalim članovima i promijenio svoju odluku u glas za njezin program. Predomislio se kada je provjerio, kako je rekao tportalu, netočne navode Zvonka Makovića i Vesne Kusin kojima su diskreditirali Bavoljak.