za mlade čitatelje

Novi naslov Studija TiM: Sonja Smolec, 'Priče iz sobe na kraju hodnika'

15.03.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je novi roman Sonje Smolec naslova Priče iz sobe na kraju hodnika. Radi se o još jednom naslovu ponajprije za mlade čitatelje

Davor je naizgled jedan običan 13-godišnjak koji se veseli ljetnim praznicima. Međutim, umjesto obećanog ljetovanja, uslijedilo je poprilično neugodno iznenađenje. Roditelji su ga poslali u turopoljsko selo Boguizanogu dok ne riješe neke svoje nesuglasice (tata je, naime, ovisnik o kockanju, što ozbiljno počinje ugrožavati obitelj na svim poljima svakodnevnog života). I tako se dečko sa zagrebačkog asfalta našao u staroj kući tete Slavice, okružen kokošima, mačkama i… beskrajnom dosadom. Pa ta njegova teta – privremena udomiteljica – nema čak ni TV! Ljetovanje definitivno nije krenulo obećavajuće. Sve dok nije upoznao Lorenu, svoju vršnjakinju u koju se pomalo čak i zaljubio, i dečke s kojima je znao igrati nogomet, a koji će postati njegovi suparnici kada je u pitanju Lorena, stoji u najavi.

Uza sve to, kuća tete Slavice imala je na kraju hodnika i jednu neobičnu sobu u kojoj je čuvala davno zaboravljene stvari. Svake večeri Davor i Lorena slušali su njezine živopisne priče te putovali kroz vrijeme i raznim dijelovima svijeta. I umjesto da uz priče tete Slavice ostanu djeca, nekako su se sve više mijenjali…

Sonja Smolec rođena je u Puli 1953. godine. Od 1956. do 1985. živjela je u Zagrebu, a danas živi u Velikoj Gorici.

Urednica je nekoliko knjiga poezije domaćih i inozemnih autora. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnika, Svjetske udruge suvremenih pjesnika (Larisa, Grčka) te Udruge Jutro poezije.

Od 2005. do 2006. bila je urednica časopisa Spark što ga izdaje Udruga umjetnika iz Velike Gorice.

Poezija Sonje Smolec objavljena je u mnogim domaćim i međunarodnim časopisima i zbirkama poezije, internetskim časopisima i blogovima (Švedska, Izrael, Mađarska, Nigerija, Južna Afrika, SAD, Njemačka, Kanada).

Dobitnica je međunarodne nagrade za kratku priču do 100 riječi pod pokroviteljstvom španjolske fundacije Cesar Egido Serrano, kada je održano i svečano primanje kod princeze Leticije, sadašnje španjolske kraljice (svibanj 2021.). Na natječaju Udruge Webstilus osvojila je nagradu za najljepšu zbirku poezije za 2014. godinu, a riječ je o zbirci Korijeni. Za roman namijenjen djeci i mladima Marama s bubamarama na 31. Lovrakovim danima u Velikom Grđevcu (7. lipnja 2018.) dodijeljena joj je nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman. Godine 2021. osvojila je nagradu Artefakt za drugi nastavak trilogije Predskazivač – Predskazivač 2 (Prijatelj).

Do sada je objavila: Tajna ima krila, Kamen Tvrtko, Kineski zvončići, The Girl with pink glasses, Halo, Zemlja zove Snježanu!, Der Stein Hartwig, Djevojčica s ružičastim naočalama, Moja sestra Sarah, Moja polovica Mjeseca, Prva klupa do prozora, Marama s bubamarama, Da ti nije palo na pamet!, Malena i Klepetan, Zefir, trilogija Predskazivač, Priče iz sobe na kraju hodnika, Ada.