ROMAN SCOTTA TUROWA

Ratni zločini u bivšoj Jugoslaviji, Haag i diplomatske zavrzlame postali hit štivo u Americi

31.05.2017 u 08:51

Bionic
Reading

Američki majstor krimića i autor brojnih književnih hitova Scott Turow se u svojem novom romanu ‘Testimony’ (‘Svjedočenje’) u izdanju Hachettea bavi radom Haaškog suda za područje bivše Jugoslavije i tematizira jedan ratni masakr u Bosni i Hercegovini. Roman je u SAD-u već postao bestseler

Godine 2000. američki pisac i odvjetnik Scott Turow se tijekom jedne književne turneje u Europi našao na svečanom prijemu u američkom veleposlanstvu u Haagu. Tamo je upoznao nekoliko američkih pravnika koji su radili na sudovima za ratne zločine koje je osnovao UN, a oni su ga svi redom počeli nagovarati da napiše roman koji bi se bavio tom tematikom.

Turow je saslušao njihove priče o diplomatskim zavrzlamama koje prate takva suđenja, napetim osobnim odnosima i strašnim ratnim zločinima, te je sve to zapamtio kao doista potencijalnu zanimljivu temu za roman. ‘Uobičajeno je da mi ljudi prilaze i traže da pišem o nekoj velikoj nepravdi, pa to onda ispadne njihov razvod. No sud za ratne zločine mi se učinio kao jedinstveno mjesto radnje i to nisam nikad zaboravio’, izjavio je Turow za The New York Times.

Scott Turow (rođen 1949.) dosad je u svojoj spisateljskoj karijeri napisao 11 romana i 3 knjige publicistike, prodao 30 milijuna primjeraka diljem svijeta, a njegova su djela prevedena na 40 svjetskih jezika. Njegov prvi roman 'Nedokazana krivnja' adaptiran je u uspješan film s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, a 'Testimony' je Turowljeva najnovija knjiga nakon pauze od četiri godine.

Sedamanest godina nakon susreta s američkim pravnicima u Haagu, Turow je objavio roman ‘Testimony’, kojim je ispunio njihovu davnašnju želju. Turow pripovijeda o istrazi o istrebljenju jednog romskog izbjegličkom kampa (?!) tijekom rata u BiH, koja se proteže od bosanskih planina do tajnih sastanaka s američkim moćnicima u Washingtonu.

Glavni lik romana je pak 54-godišnji američki odvjetnik nizozemskog porijekla Bill ten Boom, koji preuzima istragu u ratnom masakru Roma u BiH, za koju na početku romana kaže da se ‘nalazi istočnije od bilo kojeg mjesta u kojem je ikada bio’.

Scott Turow o svom romanu 'Testimony' Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS

Prema pisanju The New York Timesa, ‘Testimony’ je ‘dobro istražen, roman brzog tempa i zapljetan kao i situacija kojom se bavi’. Riječ je o ‘krimiću koji traži nivo koncentracije i upoznavanje s međunarodnom politikom koji bi nekim čitateljima mogao biti previše izazovan’. Ključni lik u romanu je Laza Kajević, koji je ‘očito modeliran prema Radovanu Karadžiću’ te odlično opisuje njegovu ‘gigantski osjećaj vlastite važnosti’ i ‘smirenu volju da bude i sudac i dželat’.

‘Testimony’ je već postao bestseler u SAD-u, a bit će zanimljivo ako roman bude preveden na prostoru bivše Jugoslavije, s obzirom ma to da se bavi temama koje su i danas eksplozivne na ovim prostorima.