KLASIK DOUGLASA ADAMSA

Nova poglavlja 'Vodiča kroz Galaksiju za autostopere'

04.06.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Nedavno pronađenih 16 poglavlja slavnog znanstvenofantastičnog serijala 'Vodič kroz Galaksiju za autostopere' Douglasa Adamsa bit će objavljeni ovoga rujna u njegovoj biografiji 'The Frood' Jema Robertsa

Radijski voditelj, komičar i pisac Douglas Adams za prvotnu verziju knjige 'Život, svemir i sve ostalo', trećeg dijela znanstvenofantastične serije 'Vodič kroz Galaksiju za autostopere', napisao je 16 poglavlja, ali je tijekom pisanja odustao od njih i napisao nova.

Odbačena poglavlja nedavno su pronađena uz dodatne neobjavljene ulomke u arhivu sveučilišta na Cambridgeu.

Tekstovi će biti objavljeni u novoj Adamasovoj biografiji 'The Frood' Jema Robertsa

'Vodič kroz Galaksiju za autostopere', u kojem glavni junak Arthur Dent putuje svemirom nakon što je Zemlja uništena, proslavio se davne 1978., nakon emitiranja BBC-eve radioadaptacije.

Roman je objavljen naredne godine, nakon čega su uslijedila još četiri nastavka.

Adams je preminuo 2001. u dobi od 49 godina. Njegova obitelj dopustila je novinaru i komičaru Jemu Robertsu uvid u sve njegove bilješke.

'Originalna verzija 'Života, svemira i svega ostalog' bila je briljantna. Puna jako duhovitih scena i poglavlja, a onda je Adams odlučio sve to napustiti i početi ispočetka. Knjiga koju smo čitali ima identičan zaplet. Već je napisao gotovo dvije trećine. Mnogi su mislili da je sve završilo u smeću, ali ispostavilo se da je sačuvano čak 16 poglavlja', kazao je Roberts za BBC.

Njegov biograf smatra da je napustio prvotne rukopise zbog stresnog razdoblja u životu: naime, tada je prekinuo s djevojkom i to ga je jako pogodilo.

'Bio je očajan u to doba. Mislim da je samo poželio novi početak', kazao je biograf čija knjiga o Adamsu izlazi ovog rujna.