VIJEĆE MINISTARA KULTURE

Nina Obuljen u Tirani o ulozi kulture u održivom razvoju

22.02.2017 u 21:25

Bionic
Reading

U okviru albanskoga predsjedanja CoMoCoSEE-om ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na konferenciji Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe 21. i 22. veljače u Tirani, gdje se raspravljalo o različitim aspektima povezivanja sektora kulture sa sektorima relevantnim za povećanje i promicanje uloge kulture u održivome razvoju

Prioritetna tema treće CoMoCoSEE-ove ministarske konferencije bila je daljnje unapređenje suradnje u kulturi i razvoju, s posebnim naglaskom na potpori provedbi 'Ohridske regionalne strategije za kulturnu suradnju u jugoistočnoj Europi'. Održane su rasprave vezane uz jačanje suradnje u borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima u jugoistočnoj Europi, u potpunoj sukladnosti s relevantnim međunarodnim standardima i rezolucijama.

Treću po redu konferenciju Vijeća ministara kulture otvorila je ministrica kulture Republike Albanije Mirela Kumbaro Furxhi. Albanski premijer Edi Rama istaknuo je velik potencijal kulturne baštine za povezivanje i suradnju zemalja članica te naglasio namjere Republike Albanije za daljnje ulaganje u kulturni sektor.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je jačanje koordinacije na svim razinama kulture i drugih sektora relevantnih za povećanje i promicanje kulture u razvoju kako bi se stvorila sinergija i razvili integrirani pristupi prema održivom upravljanju kulturnom baštinom.

Također je izvijestila da je Hrvatska predsjedajuća zemlja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP-a) te da u okviru aktivnosti vezanih za Proces suradnje Ministarstvo kulture i Grad Cres organiziraju Konferenciju o lokalnome razvoju u kontekstu konvencije Faro, temeljenu na vrijednosti kulturne i prirodne baštine te na ključnoj ulozi lokalne zajednice u procesu kreiranja strateških razvojnih dokumenata.

Konferencija će se održati na otoku Cresu od 7. do 10. svibnja 2017. te je pozvala sve zemlje članice Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe da delegiraju stručnjake iz područja zaštite kulturne baštine kako bi sudjelovali na konferenciji. Cilj konferencije bit će povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica SEECP-a, predstavnika civilnih udruga, voditelja pilot-projekata lokalnoga razvoja te međunarodnih stručnjaka kako bi analizirali iskustva uspješnih projekata koji uključuju baštinu kao razvojni resurs u javne politike.

Na sastanku je usvojena zajednička izjava ministara kulture jugoistočne Europe o unapređenju kulture za održivi razvoj. Po završetku konferencije Republika Albanija predala je jednogodišnje predsjedanje CoMoCoSEE-om Bosni i Hercegovini.

Sudionici konferencije bili su ministri kulture i predstavnici CoMoCoSEE-ovih zemalja članica – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske, Makedonije ‒ zatim država promatrača (Austrije, Italije) i promatrači međunarodnih organizacija (UNESCO-a, Europske unije, Europske komisije, Vijeća Europe).