treba pristupiti sustavnoj obnovi

Nina Obuljen Koržinek: Ministarstvo kulture bit će uključeno u obnovu baštine

26.03.2020 u 17:52

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da će Ministarstvo kulture sigurno biti uključeno u obnovu oštećene kulturne baštine jer je golemi dio kulturno-povijesne cjeline u Zagrebu oštećen, neki objekti su pojedinačno oštećeni, a neki su, nažalost, i uništeni

'Vidjet ćemo u kojem smjeru će ići izradba, ako se bude donosio zakon ili neki drugi model', rekla je novinarima ministrica uoči Vladine sjednice naglasivši da će Ministarstvo kulture sigurno biti uključeno u projekt obnove.

Podsjetila je kako Hrvatska ima iskustvo poslijeratne obnove, a sličan je primjer i zakona o obnovi Dubrovnika iz 1980. godine, nakon potresa koji se dogodio 1979.

Imamo metodologiju i znamo kako se to radi. Naravno, treba pristupiti sustavnoj obnovi koja će uključiti građevince, urbaniste i stručnjake za zaštitu kulturne baštine, kaže Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako sada u prvom redu na teren izlaze statičari, taj je proces u tijeku, bez obzira radi li se o pojedinačnoj zgradi unutar cjeline ili kulturno-povijesnoj cjelini. MInistarstvo je u srijedu sa zagrebačkim Gradskim zavodom započelo s preliminarnom evidencijom šteta.

To je brzi servis, kaže Obuljen Koržinek, da se vidi pregled. Posebna je metodologija za kulturnu baštinu za zgrade, posebna je za kulturna dobra, rekla je dodavši kako već znaju da će se nešto muzejske građe morati evakuirati te da će se onda s metodologijama raditi cijela ekspertiza.

  • +16
Hrvatski prirodoslovni muzej stradao u potresu Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski prirodoslovni muzej/Facebook