DVIJE KNJIGE

'Neznana junakinja' Sanje Iveković dolazi u Zagreb

01.07.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Kustosice i povjesničarke umjetnosti Ivana Bago i Lina Džuverović, grafička dizajnerica Rafaela Dražić i feministička teoretičarka Biljana Kašić predstavit će dvije recentne knjige o radu umjetnice Sanje Iveković, u Hrvatskoj dostupne u knjižari Superknjižara i antikvarijatu Superantikvarijat

Knjiga Sanja Iveković: Triangle (Sanja Iveković: Trokut) renomirane povjesničarke umjetnosti Ruth Noack objavljena je 2013. u biblioteci One Work izdavača Afterall, Central Saint Martins College of Art and Design iz Londona.

Predstavljanje dviju knjiga o radu Sanje Iveković održat će se u petak u 19 sati u Galeriji Nova (Teslina 7)

Svaka knjiga iz biblioteke One Work usredotočuje se na jedan umjetnički rad koji se smatra ključnim za suvremenu umjetnost, a među dosad objavljenim izdanjima ona su o radovima umjetnica i umjetnika Ilje Kabakova (autora Borisa Groysa), Yvonne Rainer (autorice Catherine Wood), Marcela Duchampa (autora Juliana Jasona Haladyna), Andyja Warhola (Peter Gidala), Marthe Rosler (Steve Edwards) i dr.

Ovdje pročitajte intervju sa Sanjom Iveković.

Sanja Iveković: Unknown Heroine - A Reader (Sanja Iveković: Neznana junakinja: zbornik tekstova)
u izdanju britanske fondacije Calvert 22 rezultat je konferencije 23 % organizirane u suradnji fondacije Calvert 22 i institucija kakve su Royal College of Art, Courtauld Institute Research Forum i South London Gallery.

Konferencija je organizirana u okviru izložbe Unknown Heroine - Neznana junakinja, održane u Londonu od prosinca 2011. do veljače 2012. u Galeriji Calvert 22 i Galeriji South London. Autorica izložbe i konferencije i tadašnja umjetnička direktorica Galerije Calvert 22 je londonska kustosica sa zagrebačkom adresom Lina Džuverović, a urednica zbornika Unknown Heroine britanska je kustosica i kritičarka Helena Reckitt, predavačica na Goldsmiths Collegeu u Londonu.