ANDREA ZLATAR VIOLIĆ

Nema smjene konzervatora u Splitu!

28.05.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Na današnjoj konferenciji za medije, povodom predstavljanja projekata Ministarstva kulture financiranih iz europskih fondova, bilo je riječi i o nedavnom javnom pozivu na smjenu glavnog splitskog konzervatora Radoslava Bužančića

Podsjetimo da su javni zahtjev za njegov opoziv na adresu Ministarstva kulture poslale neke splitske civilne udruge, nezadovoljne načinom na koji se štiti park-šuma Marjan. Ministrica kulture Andrea Zlatar je odlučno obacila mogućnost da smjeni Bužančića s položaja pročelnika Konzervatorskog zavoda u Splitu.

'Mi smo razmotrili taj zahtjev i smjena gospodina Bužančića, pročelnika Konzervatorskog zavoda u Splitu ne dolazi u obzir. Rad Konzervatorskog zavoda u Splitu je prošao detaljne analize i mogu reći da je stanje bolje nego u nekim drugim gradovima. Predizborno vrijeme nije pravi trenutak za takve rasprave. Smjene nisu rješenja, treba svatko odraditi svoj dio posla. O rezultatima naše analize i o našem službenom stavu ćemo javnost izvijestiti nakon lokalnih izbora', rekla je Andrea Zlatar.

Ministrica kulture je ponovo, nakon kratkog vremena, boravak u Splitu iskoristila priliku da predstavi projekte koje podupire Ministarstvo kulture i koji su rezultat apliciranja na europske fondove. Podsjetimo da gotovo godinu dana nije dolazila u grad pod Marjanom. Zlatar je upozorila da Split nema nijedan kvalitetno pripremljen projekt koji bi koristio europske fondove i ona smatra da je to veliki propust. Navela je neke manje, puno uspješnije jedinice lokalne samouprave. Posebno je pohvalila projekte obnove tvrđava Sv. Mihovil i Barone u Šibeniku kao primjere uspješnog korištenja europskih sredstava pretpristupnih fondova.

Na konferenciji za medije u kavani Luxor predstavljena je i udruga Kurs koja provodi program literarnih kuća, projekt koji već dugo godina funkcionira u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, a posljednje tri godine udruga Kurs ga provodi u Splitu. Do sada su ugostili 45 gostiju iz svih zemalja regije i Europe. Posebno je naglašena važnost kulturne suradnje u regiji.