25. SFF

Natjecateljski program zaključili bugarski i turski film, u četvrtak proglašenje pobjednika

21.08.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Natjecateljski program 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) završen je u srijedu projekcijama posljednja dva ostvarenja koja se natječu za nagradu "Srce Sarajeva" u kategoriji igranog filma, a žiri kojemu predsjeda švedski redatelj Ruben Ostlund pobjednika će proglasiti u četvrtak

Bugarski film 'Mačka u zidu' originalan je po mnogo čemu, a zanimljivo je to što su ga dvije žene istodobno režirale, producirale i pisale scenarij.

Mina Mileva i Vesela Kazeva ponudile su publici intrigantnu priču o međuljudskim odnosima, migrantima, striktnim britanskim zakonima i o izazovima Brexita, što je tema koja sve više zaokuplja pozornost.

'Ovaj smo film snimili s jako malo novaca', kazala je Mileva dodajući kako je uz sve drugo njoj i suredateljici izazov bio po prvi puta snimati film s malom djecom, životinjama i svim drugim za što je potrebno puno priprema i dopuštenja.

Bugarski migranti, brat i sestra, u potrazi za boljim životom pokušavaju nov početak u Londonu i to u njegovom Peckhamu i to prije nego što je ta četvrt postala 'fancy' kakva je danas pa privlači sve više ljudi.

Peckham u 'Mački u zidu' više je onaj nalik naselju iz kultnih 'Mućki', u njemu se govori 'čistim' cockney dijalektom, a dvoje Bugara koje uz sve skrbe i o sestrinom malenom sinu suočavaju se s borbom za preživljavanje, ali i s okruženjem koje ih smatra uljezima i pokušava istjerati.

Bugari se za razliku od susjeda-migranata pokušavaju sami probijati kroz život, drugi se pak oslanjaju na socijalnu pomoć i pritom ih promatraju kao neprijatelje.

Ostati ili otići pitanje je koje muči dvoje Bugara, no to se isto pitaju i svi drugi koji su u Britaniju pristigli iz EU.

'Film tri sestre' drugačija je priča s tipičnom estetikom koja već godinama prati turske filmove, a ni tema nije posebice originalna jer se temelji na problematiziranju pozicije žene u toj patrijarhalnom okruženju u toj zemlji.

Redatelj Emin Alper kazao je nakon projekcije kako je scenarij temeljen na njegovim sjećanjima iz djetinjstva, ali je dodao kako u Turskoj danas gotovo i ne postoje situacije koje on opisuje u svom filmu.

Tri sestre koje potječu iz sela u planinskoj zabiti u ulozi su neke vrste najamne radne snage koju siromašne obitelji osiguravaju za one bolje stojeće u gradskim sredinama.

Siromaštvo, neprestana poniženja, besperpektivnost i snovi o boljem životu, sve je to teret kojega sestre svladavaju prije svega zahvaljujući uzajamnoj potpori. 

Prema ocjenama publike u utrci za najbolji igrani film 25. SFF-a za sada vode odlični gruzijski film 'A onda smo plesali' te bugarski 'U krug'.