TISKANO SLOVO

Napokon natječaj za potporu knjigama

01.04.2014 u 17:20

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je natječaj za programe književne, nakladničke i knjižarske djelatnosti za ovu godinu, u okviru programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, koji će biti otvoren do 2. svibnja

Natječaj za programe književne, nakladničke i knjižarske djelatnosti za ovu godinu odnosi se na jednogodišnje programe i trogodišnje projekte na području časopisa i periodičkih elektroničkih publikacija, književnih manifestacija i organizacije nacionalnih nastupa na domaćim i inozemnim sajmovima knjiga, književnih programe u okviru knjižarske djelatnosti i potpore za izdavanje knjiga, e-knjiga te potpore inozemnim nakladnicima za objavljivanje prijevoda djela hrvatskih autora.

Od interesa za Republiku Hrvatsku smatrat će se programi i projekti koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, promiču interkulturni dijalog, razvoj civilnoga društva, koji su stručno utemeljeni, visoke razine kvalitete, ekonomični, profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora, stoji u natječaju.

Potpore će se dodjeljivati časopisima i publikacijama koji većinom sadržaja pokrivaju uže područje kulture te pridonose živosti i raznolikosti kulturnoga života Hrvatske, a pri odlučivanju će se uzeti u obzir programska profiliranost, kontinuiranost objavljivanja, aktualnost, selektivnost i kritičnost, koncepcijska ujednačenost, likovno-grafičko oblikovanje i izvedba te regionalna zastupljenost.

Književne manifestacije trebale bi se kontinuirano održavati i uglavnom biti vezane uz značajna imena i događaje hrvatske kulture i povijesti, a od posebnog su prioriteta one koje su posvećene problematici suvremene hrvatske i svjetske književnosti.


Kod organizacije nacionalnih nastupa na samovima knjiga važno je da predstavljaju hrvatsku ovogodišnju književnu i knjižnu produkciju, odnosno da naglasak stavljaju na predstavljanja hrvatskih nakladnika i autora, dok bi književni programi u okviru knjižarske djelatnosti trebali promicati kulturu čitanja kroz književno-autorske promocije, tematske književne susrete, organizaciju književnih tribina, okrugle stolove. Tu će se naročito stimulirati nezavisne knjižare s ciljem povećavanja dostupnosti knjiga i časopisa.

Potpora za izdavanje knjiga dodjeljivat će se autorskim pjesničkim, proznim i književno-esejističkim djelima kao i onima za čije je objavljivanje potrebno osigurati sredstva za istraživački, književnopovijesni ili osobito zahtjevan prevodilački rad, a koja ostaju kao trajno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Potpora inozemnim nakladnicima za objavljivanje prijevoda djela hrvatskih prednost daje onima koji učinkovito promiču hrvatske knjige prilagođene osobitostima pojedinačnih kulturnih tržišta i posredno podupiru druge oblike afirmacije Hrvatske na svjetskoj književnoj i kulturnoj sceni.

Pravo podnošenja prijava na Javni poziv imaju pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, sudjeluju u prometu robe i usluga, a registrirani su za obavljanje nakladničke ili knjižarske djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

Prijava se podnosi internetskim putem na odgovarajućim obrascima koji su, za svaku djelatnost i svaki program zasebno, dostupni na internet stranicama Ministarstva. Elektronički popunjene prijavnice treba ispisati, potpisati i ovjeriti pečatom te dostaviti na adresu Ministarstva.