TEMELJITA OBNOVA

Nakon devet godina, otvara se Rijksmuseum

04.09.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Nizozemski nacionalni muzej Rijksmuseum u Amsterdamu iduće će godine ponovno otvoriti svoja vrata nakon devet godina temeljite obnove i modernizacije, a kao posebna atrakcija najavljena je galerija zaklade Tiffany & Co., u kojoj će se nalaziti bogata muzejska zbirka nakita

Nakon temeljite obnove prema projektu španjolskog dvojca Cruz y Ortiz, koji čine arhitekti Antonio Cruz i Antonio Ortiz iz Seville, novi Rijksmuseum svoja će vrata otvoriti 14. travnja 2013., a uz obnovljenu i proširenu muzejsku zgradu, te novi Azijski paviljon, najavljena je i nova koncepcija postava, prenosi španjolski list ABC.

Kako piše ABC, oko osam tisuća predmeta iz fundusa muzeja bit će postavljeno kronološki prema razdobljima kojima pripadaju, a na svoje će se staro mjesto vratiti jedino najslavniji artefakt iz fundusa tog muzeja - Rembrandova slavna slika 'Noćna straža' iz 1642.

'Pod novom parolom 'osjećaj za ljepotu, osjećaj za vrijeme', slike, fotografije, povijesni artefakti i primijenjena umjetnost bit će postavljeni kontekstualno, tvoreći sveobuhvatnu sliku umjetnosti i kulture s posebnim naglaskom na Nizozemsku', ističe se na mrežnim stranicama muzeja. 'Nakon gotovo deset godina obnove, restauracije i izmjena, posve renoviran Rijksmuseum ponovno će pričati povijest Nizozemske od srednjeg vijeka do danas', dodaje se.

Državni muzej u Amsterdamu sagrađen je 1885. prema projektu arhitekta Pierrea Cuypersa. Nakon obnove, čiji je dovršetak prvotno planiran za 2008. i koja je nizozemsku vladu dosad stajala 375 milijuna eura, njegovih će 10,5 tisuća kvadrata izložbenog prostora biti prošireno na ukupno 30 tisuća kvadrata. Sa svojih 80 galerija, novi će Rijksmuseum biti prvi državni muzej u svijetu koji će biti otvoren za javnost 365 dana u godini.

Kao posebnu atrakciju iz muzeja najavljuju novu galeriju zaklade Tiffany & Co., u kojoj će se nalaziti bogata muzejska zbirka nakita, u kojoj važan udjel ima oko 300 komada najkvalitetnijeg nakita iz razdoblja od osmog stoljeća do 60-tih godina prošloga stoljeća.

Kompletna kolekcija muzeja, uključujući crteže, grafike i fotografije, broji oko 900 tisuća predmeta. Muzej je prije početka obnove godišnje posjećivalo oko 1,2 milijuna ljudi, a obnovljeni će muzej imati kapacitet od između 1,5 do 2 milijuna posjetitelja godišnje.