DIZAJN ZA SVAKOGA

Najpopularniji IKEA-ini komadi u njemačkom muzeju

15.04.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Prije nego što stari komad IKEA-inog namještaja otpišete kao otpad, mogli biste razmisliti o tome da isti ponudite kao muzejski izložak

Minhenski muzej Pinakothek der Moderne ovih dana organizira prvu izložbu posvećenu upravo namještaju IKEA. Izložba pod nazivom Demokratski dizajn donosi neke od najpopularnijih komada švedskog proizvođača namještaja poput police za knjige Billy i barske stolice Ogla. Neke klasične primjerke bilo je prilično teško pronaći, prenosi Bloomberg. Kuratorica muzeja, Corinna Roesner, unatoč naporima, nije uspjela pronaći sofu pod nazivom Tajt iz 1973. koja je postala svojevrsni simbol alternativnog životnog stila. Ostali izlošci dopremljeni su iz IKEA-inog muzeja u švedskom gradu Älmhultu, s njemačkih smetlišta ili su posuđeni iz privatnih kućanstava.

Ipak, vijest o izložbi IKEA-inog namještaja nije naišla na odobravanje mnogih svjetskih dizajnera. Česte njihove zamjerke su da je švedski gigant rijetko originalan i da je uglavnom riječ o kopijama.

IKEA-u, čije geslo je 'dizajn dostupan svakome', osnovao je Ingvar Kamprad 1943. Vlastiti namještaj počela je proizvoditi trinaest godina kasnije, a tržište je osvojila pristupačnim cijenama i modernim dizajnom.