SUBVERSIVE FESTIVAL

Najopasniji čovjek Europe i najopasniji filozof Zapada

15.05.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Srijeda na Subversive festivalu započinje predstavljanjem iznimne i provokativne knjige Yanisa Varoufakisa 'The Global Minotaur'. U drugom izdanju knjige koja je polučila veliko zanimanje i u ekonomskoj struci, ali i općenito, Varoufakis posebno prati razvoj krize u Europi i na azijskom kontinentu te njihov odnos prema 'globalnom minotauru'

Konferencijski program se u 19 sati nastavlja predavanjem Costasa Douzinasa, profesora prava i ravnatelja Instituta za humanističke znanosti Birkbeck na Sveučilištu u Londonu.

Douzinas će na primjeru Grčke preispitati uzroke trenutnih socioekonomskih i političkih kriza te tipove, strategije i oblike otpora koji su niknuli u posljednje tri godine. Grčka se nalazi pred teškim izborom: prihvatiti katastrofalne mjere štednje koje nameće Trojka ili nastaviti s otporom koji će sustav što je zemlju srušio na koljena dovesti do prirodnog i zasluženog kraja. Europa se suočava s istim izborom. U ovome se trenu budućnost demokracije i budućnost same ideje Europe odigravaju na njihovu rodnom mjestu.

U 21 sat 'najopasniji čovjek Europe', kako vodeći srednjestrujaški mediji nazivaju Alexisa Tsiprasa, i 'najopasniji filozof Zapada', kako nazivaju redovitog gosta Subversive festivala Slavoja Žižeka, razgovarat će o budućnosti europske ljevice.