MEDET ČOTABAJEV U 'TRAVIATI'

Nagrađivani kazahstanski tenor prvi put na daskama HNK-a

30.12.2015 u 15:47

Bionic
Reading

Zagrebačkom premijerom opere 'Traviata', prvotno izvedene u Rijeci 2009., u rujnu je otvorena ovogodišnja sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu; novu, 2016. godinu HNK opet započinje uz dvije izvedbe ove omiljene Verdijeve opere, ovaj puta pod ravnanjem Josipa Šege, u režiji Janusza Kice

Izvedbe će se održati 8. i 13. siječnja. U potonjoj izvedbi, u jednoj od glavnih uloga nastupa kazahstanski tenor Medet Čotabajev – ovom višestruko nagrađivanom pjevaču, glavnom solistu operne kuće Astana u Kazahstanu, ovo će biti prvi nastup u HNK-u u Zagrebu.

Tragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta nastala je prema Dumasovu romanu 'Dama s kamelijama', a zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedbe opere 'Traviata' održana je davne 1853., a 163 godine kasnije, popularnost skladatelja i djela ne jenjava.

U vrijeme nastanka 'Traviata' je bila suvremena opera što je i danas njezina vrijednost – svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada. Humanizam i traženje životnog smisla u mogućnosti doživljavanja i ostvarivanja najdubljih ljubavnih emocija kao apsolutne vrijednosti, što je tako teško realizirati, vrijednosti su koje je naveo maestro Nikša Bareza, direktor Opere HNK, povodom zagrebačke premijere u rujnu 2015. godine.

Verdi je 'Traviatu' napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere 'Rigoletto' i 'Trubadur' dio njegove 'Latinske trilogije' koja se bazira na ‘deformiranim’ protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

U ulozi Violette nastupa prvakinja beogradske Opere Sanja Kerkez, u ulozi Alfreda tenor Nikša Radovanović, a u ulozi Giorgia Germonta nacionalni prvak Vitomir Marof

U izvedbi 13. siječnja ulogu Alfreda odigrat će kazahstanski tenor Medet Čotabajev. Rođen u Kazahstanu, glazbeno obrazovanje Čotabajev je osim u svojoj domovini stekao i na akademiji u talijanskom Pesaru. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih osvojio je prvo mjesto za najboljeg tenora na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Moskvi, treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Operi u Parizu 2010. te prvo mjesto na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Veroni 2013. Od sezone 2013/14 Čotobajev je glavni solist operne kuće Astana u Kazahstanu.

Dirigent je Josip Šego, a redatelj Janusz Kica. U predstavi nastupaju: Sanja Kerkez, Helena Lucić Šego, Tanja Ruždjak, Nikša Radovanović/Medet Čotabajev, Vitomir Marof, Božimir Lovrić/Siniša Galović, Ozren Bilušić, Antonio Brajković/Alen Ruško, Ivica Trubić/Robert Palić, Mario Bokun, Ivan Šatalić. Opera se izvodi na talijanskom izvorniku uz prijevod Nenada Turkalja.