KRAJOBRAZNA ARHITEKTURA

Nagrada za životno djelo ULUPUH-a Bruni Šišiću

19.12.2012 u 10:26

Bionic
Reading

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH dodijelila je godišnje nagrade, među kojima Bruni Šišiću Veliku nagradu za životno djelo, za cjelokupni publicistički, stručni, znanstveni i umjetnički rad te afirmaciju te očuvanje i obnovu dubrovačkog renesansnog vrtnog naslijeđa

Bruno Šišić kroz cijelu je karijeru bio aktivan u borbi da se naša vrtna arhitektura prepozna i unaprijedi i stalno je upozoravao na neosjetljivost javnosti, uprave i investitora na kulturne vrijednosti nekadašnjih umjetnički oblikovanih parkova koji nebrigom propadaju, čime se gubi i ukupno kulturno ozračje prostora, istaknuto je na dodjeli nagrade u Staroj gradskoj vijećnici.

I danas je prvi koji će braniti vrt Gundulićevog ljetnikovca u Gružu i zauzimati se da se ne dogode urbanističke pogreške, dodaje se u obrazloženju.

Šišić (Dubrovnik, 1927.) prvi je objavio znanstveni pojam 'dubrovački renesansni vrt', izradio je projekte obnove za mnoge vrtove, a i osnivač je Centra za povijesne vrtove i razvoj krajobraza u Dubrovniku, kojega je obnovio nakon što je sa svom građom izgorio za vrijeme bombardiranja 1991.

Izradio je više od stotinu projekata vrtne i krajobrazne arhitekture u Dubrovniku, objavio stotinjak stručnih i znanstvenih članaka i studija s područja krajobraznog oblikovanja, zaštite krajobraza, istraživanja povijesnih vrtova te povijesnog vrtnog urbanizma.

Godišnja nagrada za najbolju izložbu dodijeljena je međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 11, održanoj od 15. ožujka do 5. travnja u Zagrebu. Na izložbi je predstavljena recentna međunarodna grafička produkcija, a domaći dizajn postavljen je u neposredan odnos s aktualnim svjetskim dostignućima i trendovima. Jedanaesti Zgraf održao se na temu "Danas je jučer bila budućnost", a ove godine uveden je i novi program EduZgraf za studente.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika uručena je Ivi Lulić, koja se profesionalno bavi fotografijom od 2006., a zapažena je s ciklusom 'Vile i vilenjaci Artusi', nastalim u suradnji s Dječjim domom Vladimir Nazor u Karlovcu.

Radeći s djecom i potičući njihovu kreativnost i inovativnost, realizirala je u sklopu toga projekta veliki broj fotografija, u kojima je uspjela vizualizirati jedan poseban svijet iz mašte, u kojem se susreću realno i bajkovito, na poetski način isprepliću san i java, napominje se u obrazloženju.

Uručena su i priznanja za poseban doprinos ugledu udruge - Ani Lendvaj za dugogodišnje novinsko praćenje rada članova udruge i organizaciju izložbi te Muniri Serdarević za angažman u udruzi. Počasnim članovima ULUPUH-a ove godine proglašeni su slikar i grafički dizajner Boris Bućan te kazališna i televizijska kostimografkinja i scenografkinja Latica Ivanišević.

U ime nagrađenih zahvalila je Sonja Jurković, koja je umjesto svog kolege Brune Šišića primila nagradu. Uvjerena sam da su svi nagrađeni radosni i ponosni te će i dalje doprinositi afirmaciji primijenjene umjetnosti u našem društvu, rekla je.

ULUPUH je nagrade dodijelio u povodu 62. godišnjice osnutka, a dobitnicima ih je uručila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

230396,228878,226849,225902