MOLJCI I LJUTO LAMATANJE

Nagrada za najgori opis seksa Britanki

26.11.2008 u 13:54

Bionic
Reading

Književnica Rachel Johnson je za roman 'Shire Hell' osvojila godišnju nagradu britanskog magazina Literary review za najlošiji opis seksa, koja joj je dodijeljena na svečanoj ceremoniji u londonskom klubu In and Out

Johnson se istaknula od deset finalista, među kojima je bio i Paulo Coelho s romanom 'Brida', bog gomilanja životinjskih metafora u romanu. Tako je nježne prste glavnog lika opisala kao moljca uhvaćenog na žarulju lampe, a njegov jezik kao mačku koja licka svoju kremastu hranu tako da joj ni jedna kap ne promakne.

Zamjenika glavnog urednika magazina, Toma Fleminga, uznemirio je i opis junakinje koja ga je zgrabila, stavila unutra, ljutito lamaćući njime u trbuhu.

'Čitajući pomislite da se radi o grešci u pisanju, ali ona se zbilja njegovom penisu obraća kao osobi. Opisi su mješavina klišeja i eufemizama, premda istovremeno vrlo duhoviti – plus za trud. Svi su finalisti ove godine bili grozni, ali Rachel Johnson je imala najgore metafore, i najgore životinjske metafore', rekao je Fleming.

Johnson se nije ni najmanje uzrujala, već se osjetila počašćenom što je pobijedila i našla se uz bok prijašnjim pobjednicima, književnim velikanima kao što su Norman Mailer, Sebastian Faulks i Tom Wolfe.

Nagradu – gipsano stopalo – koje bi trebalo simbolički predstavljati seks, uručio joj je britanski glumac Dominic West pred 400 uzvanika.

Dodijeljena je i nagrada za životno djelo, Johnu Updikeu, zahvaljujući jedinstvenom dostignuću. Naime, bio je četiri puta zaredom nominiran za nagradu Bed Sex in Fiction, ali nažalost nije bio prisutan da je preuzme.