ARHEOLOŠKI ISKOPI

Nadomak Vinkovaca arheolozi istražuju rimsko seosko naselje

27.07.2020 u 15:04

Bionic
Reading

Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja od polovice lipnja provode arheološka istraživanja na lokalitetu Ervenica 2, udaljenom jedan kilometar od grada, gdje istražuju rimsko seosko naselje iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća

Po riječima voditelja istraživanja Borisa Kratofila, zasad je otvorena površina od 1,5 hektara, a pronađeni su ostatci drvenih nastambi seoske sredine čiji su se stanovnici bavili uzgojem stoke i poljoprivredom.

"Presjek nalaza je tipičan za selo uz par iznimaka. Imamo tako nekoliko komada nakita i jednu srebrnu žlicu za koju bismo očekivali da ćemo je naći u Cibalama, značajnom rimskom naselju koje se u to doba nalazilo na mjestu današnjih Vinkovaca i gdje su živjeli imućniji stanovnici, a ne ovdje", rekao je Kratofil.

Dodao je kako je cijelo naselje bilo izrađeno od drveta s kanalima i bunarima te oborima za stoku čijih je kostiju, uglavnom krava i konja, također dosta pronađeno.

"Ne čudi nas da je ovdje bilo dosta životinja jer je ovo bilo pogranično područje, u blizini rijeke Dunava, koja je bila granica Rimskog Carstva, te je vojnicima trebalo dosta konja", rekao je Boris Kratofil i dodao kako granice sela još nisu utvrđene, a arheolozi nisu naišli ni na grobne ostatke, što upućuje na to da je selo bilo "puno veće od sadašnjeg obuhvata arheoloških istraživanja".

Po njegovim riječima, naselje se može datirati u razdoblje od 1. do 4. stoljeća, s tim da je iz prva dva stoljeća pronađeno vrlo malo nalaza, iz čega se može zaključiti da u tom razdoblju selo i nije bilo veliko i dosta naseljeno.

"Najveći broj nalaza vezan je uz 3. i 4. stoljeće, kada je ovdje očito bujao život i živjelo najviše ljudi, što i odgovara slici antičke Panonije u to doba", rekao je Kratofil i dodao kako je, s obzirom na to da je u Cibalama živjelo nekoliko tisuća ljudi, tu možda živjelo tek nekoliko desetaka ljudi, to jest nekoliko obitelji.

Arheološka istraživanja završavaju sredinom kolovoza.