ANSAMBL BALETA HNK U SPLITU

Na Splitskom ljetu premijerno izvedena baletna predstava 'Correr o Fado'

13.08.2020 u 23:56

Bionic
Reading

Pretposljednjeg dana 66. Splitskog ljeta na otvorenoj sceni na Sustipanu u četvrtak navečer premijerno je u izvedbi ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu izvedena plesna predstava "Correr o Fado" portugalskog koreografa Daniela Cardosa

Svojevrsna fuzija suvremenog plesnog izraza i tradicionalnog portugalskog glazbenog izraza, plesna predstava "Correr o Fado" glavnu inspiraciju nalazi u portugalskoj tradicionalnoj kulturi čiji je najreprezentativniji način izražavanja upravo fado, glazba snažne ekspresije i duboko melankoličnog karaktera.

U interpretaciji četiri plesačka para, na glazbenoj podlozi pjesama najvećih umjetnika fada provlače se kratke priče o ljubavi, strasti, ljubomori - svemu što obilježava odnos dvoje ljudi, muškarca i žene.

Koreograf Cardoso, koji je i redatelj ove premijerne predstave, rekao je kako je odrastao u lisabonskoj četvrti u kojoj je fado rođen. "Fado glazba od najranijeg je djetinjstva neodvojiva sastavnica mog života, dio moje kulture, obrazovanja, dio mene", istaknuo je Cardoso.

Dodao je kako, otkad se počeo baviti koreografijom u njemu živi ideja da "u jezik suvremenog plesa pretoči fado". "No, to je specifična glazba, tradicionalna, namijenjena prvenstveno pjevačkom izričaju i bio sam u dilemi kako da joj pristupim. Odlučio sam napraviti koreografiju nadahnutu portugalskom kulturom iz koje ova glazba izvire", objasnio je koreograf Cardoso.

Ravnatelj Baleta splitskog HNK-a Ilir Kerni istaknuo je kako je iznimno zadovoljan premijerom, rekavši da je Cardoso ne samo koreograf nego i "majstor oblikovanja scene i cjelokupne produkcije".

U premijernoj izvedbi Cardosovu su koreografiju na Sustipanu tik uz more interpretirali Irina Čaban Bilandžić, Daniel Erchov Zayas, Ingeborg Hendrikx, Jurgen Rahimi, Matea Milas, Ivan Boiko, Eva Karpilovska i Aaron Kok.

  • +3
Plesna predstava 'Correr o Fado' u sklopu 66. Splitskoga ljeta Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

"Fado glazba, pored nostalgičnih ima u sebi i radosne, pa i komične aspekte a u Cardosovoj koreografskoj viziji svi su oni prisutni", izjavila je prvakinja Baleta HNK-a Split Irina Čaban Bilandžić. "Glazba je primarna, ona zadaje ritam i snažne emocije. Pokret proizlazi iz glazbe, slobodno i bez krutih pravila", dodala je.

Solistica Matea Milas rekla je kako u fadu nalazi poveznicu "s mediteranskim duhom glazbe naših krajeva, klapske pjesme i sevdaha".

Cardoso potpisuje i scenografiju te, zajedno s Branimirom Bokanom, oblikovanje svjetla. Kostimografkinja je Maria Monte, oblikovatelj tona je Petar Ivanišević, a baletni majstor Albina Rahmatullina.

Baletna predstava "Correr o Fado" bit će izvedena i u petak, 14. kolovoza, na zatvaranju 66. Splitskog ljeta.