OD KNJIGE DO SPORTA

Na repertoaru francuske kulturne sezone je - Hrvatska

22.02.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Kroz koja djela i područja umjetnosti ili pak posredstvom kojeg sporta strancu najbolje dočarati Hrvatsku? Upravo su se tim pitanjem posljednjih mjeseci bavili selektori Ministarstva kulture kada su pripremali obilnu građu za Festival Hrvatske u Francuskoj koji će se održati u jesen 2012. i trajati tri do četiri mjeseca

Andrea Zlatar Violić i Jérôme Pasquier

Festival Hrvatske u Francuskoj proizašao je iz potpisanog Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva 2010. godine s ciljem jačanja odnosa dviju zemalja. Gotovo tri godine kasnije dogodit će se Festival Hrvatske koji je dio francuske manifestacije Kulturne sezone.

Kulturne sezone održavaju se još od 1985. godine, a prilikom njih odabrana zemlja se predstavlja francuskoj javnosti kroz razne programe koji se održavaju u Parizu i drugim gradovima. Valja napomenuti kako je Hrvatska prva zemlja Jugoistočne Europe koja će se predstaviti u toj zemlji.

'U sklopu Festivala Francuskoj će biti predstavljeni razni aspekti hrvatske kulture, od arhitekture, dizajna, slikarstva, glazbe i književnosti, pa sve do turizma, gospodarstva i sporta', kazala je tijekom konferencije za novinare ministrica Andrea Zlatar Violić

Zlatar Violić je naglasila kako je bitno i vremensko razdoblje u kojemu će se Festival održati, a to je godina ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jérôme Pasquier izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja Festivala te naglasio kako je Francuze uvijek zanimala Hrvatska, što potvrđuje i broj turista koji je posjećuju svake godine.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš kazao je kako su u svrhu realizacije Festivala osnovana dva fonda: fond od 200.000 eura koji pokriva troškove komunikacija, te od 300.000 za financiranje produkcijskih troškova i projekata unutar festivala. U oba fonda ravnomjerno sudjeluju Hrvatska i Francuska. Šipuš je dodao kako sveukupna cijena troškova festivala iznosi oko milijun eura.

Službeni naziv festivala je 'Croatie, la voici – festival de la Croatie en France!' (Hrvatska, ovdje – Festival Hrvatske u Francuskoj). Logo i naziv manifestacije zajedničko je djelo Ureda za komunikaciju pri Francuskom institutu i dizajnerskog autorskog tima u sastavu Ira Payer Maša Poljanec i Andro Giunio.

Nepretenciozan i prilično skroman naziv festivala omogućit će s druge strane jak grafički dizajn promotivnih materijala, istaknula je Ira Payer. Ovoga puta, kao i tijekom brojnih drugih manifestacija, dizajneri su se poigrali motivom crveno- bijelih kvadratića.

Od najvećeg značaja i time interesa javnosti je dakako program festivala za koji su zadužene izbornice dviju zemalja. Za hrvatsku izbornicu izabrana je Seadeta Midžić, dok je za francusku odabrana Isabelle Delage.

Midžić je istaknula kako se, zajedno s timom koji je radio na pripremi programa, zapitala što bi Francuze zanimalo.

Svakako najveći projekt u sklopu Festivala, vrijedan čak 100.000 eura, jest izlaganje hrvatskog Apoksiomena u pariškom Louvreu. Kip koji je 1999. godine izronjen u podmorju Malog Lošinja bit će izložen u najfrekventnijem dijelu Louvrea s posebnim osvjetljenjem te se očekuje da će ga razgledati više od dva milijuna posjetitelja.

U muzeju Cluny u dvije prostorije bit će postavljena izložba hrvatske srednjovjekovne umjetnosti čiji je cilj francuskoj publici predstaviti presjek hrvatskog stvaralaštva od devetog do 14. stoljeća.

Peter Knapp zaslužan je za odabir hrvatske fotografije koja putuje u Pariz, dok će u sklopu rezidencijalnog programa u Muzeju MAC/VAL suvremena umjetnička scena biti predstavljena kroz radove Sanje Iveković koja trenutno izlaže u njujorškoj MOMA-i i Igora Eškinje. U Palais de Tokyo samostalnu izložbu priprema Damir Očko, jedan od umjetnika pozvanih da izlažu na ovogodišnjoj izložbi t-htnagrada@msu.hr. Iako još nema službene potvrde, u Pariz bi trebao putovati i svjetski poznati Muzej prekinutih veza.

Prema riječima Seadete Midžić, predstavljanje područja književnosti počinje Držićem, a zaboravljen neće biti ni Miroslav Krleža. Također, poseban naglasak bit će stavljen na nove prijevode hrvatskih djela u Francuskoj i suprotno.

U teatru La Comedie Francaise čitat će se hrvatski dramatičari, a valja spomenuti i hrvatski strip koji ima francuske poklonike, a bit će predstavljen u La Rotondeu.

Iz glazbenog programa značajan je nastup zagrebačkih solista pod ravnanjem Marca Coopeya i održavanje Hrvatskog vikenda na Radiju France.

Kao svojevrsna uvertira Festivalu, 13. lipnja bit će održano otkrivanje spomenika A. G. Matošu koji je izradio Ivan Kožarić, u Issy-des-Moulineauxu.

Osim navedenog Francuzi će dobiti priliku upoznati uspješnice hrvatskog filma te eksperimentalni film, kazalište i suvremeni ples, no više informacija bit će dostupno tek narednih tjedana.