zagreb

Na Međunarodni dan žena u NSK otvorena izložba 'Velikanke – znane i neznane'

09.03.2023 u 09:15

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana žena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu je otvorena izložba 'Velikanke – znane i neznane' kojom Knjižnica odaje počast i prikazuje život i djelo osam znamenitih žena koje su zadužile hrvatsku kulturu i znanost

Glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević istaknula je kako je izložba tek početak slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Knjižnica priprema u 2023. godini pod nazivom "Žene u NSK".

"Hrvatska je povijest obilježena ženama koje su je stvarale i mijenjale, danas nekim dobro a nekim manje znanim. Ovom manifestacijom želja nam je nadahnuti, potaknuti na istraživanje, te upotpuniti pogled na hrvatsku povijest i baštinu u kojoj su žene i njihovi doprinosi ponekad nedovoljno prepoznati", rekla je Stričević.

Izložbom "Velikanke – znane i neznane" NSK odaje počast njihovoj hrabrosti, inteligenciji, kreativnosti i predanosti, a predstavlja osam istaknutih književnica, te likovnih i glazbenih umjetnica koje su ostavile trag u hrvatskoj kulturi i znanosti a čija djela NSK drži u svojim vrijednim zbirkama: Mariju Jurić Zagorku, Ivanu Brlić-Mažuranić, Vesnu Parun, Vjeru Bojničić, Anku Krizmanić, Fani Daubachy Brlić, Ivanu Lang i Blanku Chudoba.

Povod je niz važnih obljetnica u 2023. godini – 150. obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke, 85. godišnjica smrti Ivane Brlić-Mažuranić, 140. obljetnica rođenja i 60. godišnjica smrti Vjere Bojničić, te 140. obljetnica rođenja Fani Daubachy Brlić.

Autorice izložbe i tekstova na izložbi su Irena Galić Bešker, Sonja Martinović, Tanja Mihalić, Dobrila Zvonarek, Maja Priselac i Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK, koja je i kustosica izložbe.

Na izložbi je predstavljena građa iz posebnih zbirki Knjižnice – Grafičke zbirke, Zbirke rukopisa i starih knjiga, Zbirke muzikalija i audiomaterijala te općeg fonda Knjižnice koja ilustrira bogatstvo opusa ovih znanih i neznanih hrvatskih velikanki.

Prati je i virtualna izložba o Ivani Lang kao i mural "Grička vještica" posvećen Mariji Jurić Zagorki te mural "Koralji vraćeni moru" inspiriran stvaralaštvom Vesne Parun, koji su nastali u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, čime se, kako je rekla koautorica i kustosica Tamara Ilić-Olujić, "povezuju umjetnice 19. i 20. stoljeća s mladih nadama koje tek kroče na hrvatsku umjetničku scenu".

Kratak pregled društvenih okolnosti 19. stoljeća u kojemu su žene uključene izložbom živjele i djelovale, te uvid u pitanja prava i položaja žena ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu dala je viša znanstvena suradnica na Institutu za filozofiju Ivana Skuhala Karasman. "Ovakve nas izložbe podsjećaju što su sve žene u povijesti prošle, gdje su sada i kuda još trebaju ići", poručila je.

Ravnateljica uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija Anuška Deranja Crnokić čestitala je NSK na inicijativi i ženskom autorskom timu na izložbi, napomenuvši kako je "uvijek vrijeme da se nadarenim, kreativnim i vrijednim ženama oda počast".

Izložba će u predvorju Knjižnice biti otvorena do 31. ožujka i moći će se razgledati tijekom radnog vremena Knjižnice.