ANIMACIJA NA OTVORENOM

Na Medijskoj fasadi MSU počinje prvi natjecateljski program Animafesta

22.05.2017 u 15:37

Bionic
Reading

U utorak 23. svibnja u 20 sati na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu počinje prikazivanje trokanalnih site-specific animiranih radova – prvi natjecateljski program Animafesta 2017. Animation goes MSU!

Odabrano je 19 radova iz 12 zemalja, a među izabranim autorima mnoštvo je 'povratnika' na medijsku fasadu koji su se tijekom višegodišnje suradnje Animafesta i MSU uspjeli najbolje prilagoditi specifičnim zahtjevima formata 'animacije na otvorenom'. Radove su odabrali Leila Topić, viša kustosica MSU, i Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta. Najbolji film bit će nagrađen festivalskom statuom te samostalnom trotjednom projekcijom rada na fasadi MSU-a tijekom veljače i ožujka 2018, stoji u najavi događaja.

Iako dominiraju apstraktni filmovi, poput onog kolumbijskog redatelja Camila Colmenaresa (Quimtai) koji se zanima predkolumbovskim domorodačkim kulturama, mnoštvo je i svakodnevnih inspiracija poput 'Vožnje na posao' (Paul Fletcher), 'Proljetnog čišćenja' (Lea Vučko i Damir Grbanović) i kompjutorskih igara (Plima, Vincent Masson). Potom je u središtu priroda – 'Cvat' Margaret To vizualnom glazbom prati njezino buđenje, a šumskim pejzažom nadahnjuje se i nadrealistička kompozicija Marte Stražičić (Mračna šuma). Terje Henk estonska je umjetnica koja je u animiranom filmu 'Bijela kiša i crvene noge' ispričala  priču uz pomoć naizgled nespojivih likova: lisice, ronioca i foke.

Povratnik na fasadu je i Boris Hergešić čija MSU-ova proizvodna traka muzej pretvara u tvornicu umjetnosti, dok Wan Chen Lin (ZOEY) ponire u vizije kliničke depresije (Mentalna crna rupa) uz pomoć metalnih vizuala. Benjamin Fox je umjetnik koji je u potpunosti iskoristio trodijelnost Medijske fasade kako bi istražio priču o fizičkoj žudnji nazvanu 'Haptički triptih', dok je američka autorica Ana Carolina Estarita Guerrero u filmu 'Promjena' iskoristila tri ekrana za apstraktno putovanje prostranstvima imaginarnog svemira, ističe se u najavi.

Na ovogodišnjem Animafestu novost je prvi Animafest Open Air okoji će se održati u subotu 27. svibnja u parku Zrinjevac u 21 sat. Na rasporedu je jedan od najomiljenijih animiranih filmova proteklog desetljeća – Perzepolis francusko-iranske redateljice Marjane Satrapi. Adaptacija njezina nagrađivanog grafičkog romana o životu građanske obitelji u okružju revolucionarnih i post-revolucionarnih zbivanja u Iranu te odrastanja i emigracije njihove kćeri osvojila je publiku i kritiku dirljivom introspekcijom te sjajnom upotrebom tehnike tuša koja vjerno prenosi atmosferu stripa.